sourze.se

Vem är en patetisk galning, Daniel?

Daniel Somos kallar läsarna på Sourze för patetiska galningar. Är det inte just den sortens påhopp som kan hindra all kvalitetssträvan på Sourze?

Diskussionen handlar om porrubrikernas vara eller icke vara. Daniel Somos skriver att han går från ord till handling genom att basunera ut: "Slut med porrubriker på Sourze!" Men är det inte just den sortens kortsiktiga impulsivitet som är grundproblemet i hela diskussionen? Är inte problemet just att många försöker få omedelbar uppmärksamhet genom sensationella rubriker?

Jag antar att Daniel Somos och jag menar samma sak. Men artikeln ifråga kanske råkar motverka vårt gemensamma intresse. Den moraliska pekpinnens effekt är nog lika kortvarig som porrubrikens.

Porrubrikernas vara eller icke vara är självklart en kärnfråga för Sourze framtid. Sourze kan till exempel bli stämplat som något av en porrsida.

Men jag undrar om det bara är porrubrikerna som är problemet. Rubriker som avsiktligt anspelar på att vara kontroversiella eller upproriska kan mycket väl tala till en viss instinkt att sätta sig på tvären. Jag reagerar själv ibland på det sättet genom att jaga runt på Sourze enbart för att säga emot. Men det är en annan och svårare fråga.

När man diskuterar porrrubriker finns det risker för missförstånd. Till exempel kan det verka som motståndarna till rubrikerna vill att sex som ämne ska försvinna från Sourze. Det tycker inte jag. Vad som behövs är kanske en smula självkritik. Är det verkligen i längden intressant att läsa om någon enskild individs ligg eller ragg?

Men å andra sidan är sex, kärlek, ensamhet, samlevnad och singelliv frågor som berör alla. Kvaliteten på artiklar av personlig eller privat karaktär beror helt enkelt på om man försöker posera och visa sig själv från en viss sida - till exempel som helt ointresserad av sex - eller om man har en ärlig avsikt att skapa förståelse eller väcka tankar. Kvaliteten beror på om man styrs av kortsiktig sensationslystnad eller långsiktigt mod. Många intressanta privata eller personliga artiklar är till exempel pinsamma för skribenten.

Tyvärr kanske Daniel Somos bidrar till en dålig utveckling med sin artikel. Artikeln kanske styrker den allmänrådande uppfattningen att det endast är de som läser porrtidningar eller ser porrfilmer som bär ansvaret för samhällsutvecklingen. Den kan styrka uppfattningen att många sexfixerade människor verkligen skulle leva som de gör om de upplevde att det fanns ett val. Den kan styrka uppfattningen att porr bara är bilder och inte text eller att porr bara finns i "skräpkultur".

Det är en svår konst att skriva artiklar som både väcker omedelbart intresse och fäster långvariga funderingar i läsarens medvetande. Men just nu pågår en utveckling där det förra nästan reservationslöst prioriteras framför det senare. Därför kanske vi kan diskutera om vi kan enas om en kvalitetssträvan. Ingen har väl något att förlora på att försöka bli en skickligare, längre ihågkommen och mindre självupptagen skribent?

Kort och gott, istället för att på Daniel Somos vis skälla på läsare kan vi ta ansvar som skribenter. Vi kan ta ansvar genom att inte villkorslöst acceptera påståendet att tusen läsare eller fyra miljoner tittare måste ha rätt. Eller fel. Vid bästa sändningstid kanske man tittar på vad som erbjuds även om man kanske egentligen föredrar något annat. Många kanske har samma vanor när de tittar på TV som när de surfar på internet. Sourze borde som ett välkänt, nationellt medium verkligen kunna utmana. Det är tillgängligt dygnet runt och veckan runt. Vad tusen läsare eller fyra miljoner egentligen tycker är kvalitet visar sig först när det finns riktiga alternativ. Det visar sig först när det finns en artskillnad och inte en gradskillnad.

Vi kanske kan enas dels för vår personliga skrivarutveckling, dels för att väcka nya tankar hos läsarna och dels för att utmana massmedia i övrigt. Risken finns dock att en kvalitetssträvan leder till att Sourze tappar i bredd och mångfald. Vad det gäller ämnesval och utförande är det självklart otänkbart att enas om vad som är bra eller dåligt.

Jag tror till exempel att det skulle vara inspirerande om vi delade med oss av skrivarknep. Ingen metod är ju nödvändigtvis bättre än någon annan men man blir ofta mångsidigare i sitt skrivande av tips. Utöver detta vore det väl inte heller fel om det uppstod lite debatter om sidans upplägg. Ska läsarsiffror ha en så framträdande plats? Ska priser delas ut till mest lästa? Detta kanske inte vi som skribenter beslutar om men jag är rätt säker på att redaktionen välkomnar idéer.

Missförstå mig rätt - det är inget elitistiskt projekt jag föreslår utan egentligen motsatsen. Jag vill se variation på Sourze.

Slutligen, Daniel Somos, vi menar som sagt säkert samma sak. Jag har varit en hårsmån ifrån att publicera liknande artiklar med jämna mellanrum. Men faktum är kanske att ingen är en patetisk galning.

Tyvärr innebär oftast förhastade artiklar att gå från handling till ord.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2001 15:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: