sourze.se
Artikelbild

Ansvarslöst gnäll om p-piller

Klagomålen på p-piller ter sig som en tillämpad övning i hur man flyr det ansvar man har för sitt liv och sin kropp.

Det förs en hätsk debatt angående den så kallade tredje generationen p-piller. Dessa piller medför en ökad risk att drabbas av blodpropp vilket resulterat i smärta, amputationer, förlamningar och dödsfall. Reaktionerna på detta har inte saknats. Protesterna har varit många och högljudda. Offer för p-pillren har givits mycket plats att berätta om sin olycka. Forum där man kunnat yttra sig om p-piller har snabbt fyllts.

Debatten och protesterna kan vid första anblick verka naturliga och befogade... men vid närmare eftertanke är de snarare ett utmärkt exempel på att människor struntar i att ta ansvar för sina egna liv.

Du har ett - endast ett - liv. Du har en - endast en - kropp. Dessa är DU ytterst ansvarig för. Det finns ingen som du kan peka på och säga: "Mitt liv är ditt ansvar". Enda undantagen är då du är ung eller då du inte har möjlighet att fatta egna beslut. Det är DU som har till uppgift att hålla din kropp och ditt liv i gott skick. I detta ansvar ingår bland annat att hålla koll på vad du stoppar i dig.

Detta gäller speciellt läkemedel. Det biverkningsfria läkemedlet finns nämligen inte. Allt från cellgifter till Panodil har oönskade biverkningar. Dessa biverkningar omfattar allt från klåda i häcken till dödsfall. Sådant är livet på planeten Jorden år 2001. Om du har trott annat... om du trott att det finns magiska piller som inte påverkar dig på annat sätt än det avsedda... ja då har du lurat dig själv.

Förmågan att bli gravid är en kroppsfunktion. Att tro att du kan ta ett piller som går in och ändrar på naturens gång och hindrar denna helt naturliga funktion - utan att ha minsta annan påverkan - är ett självbedrägeri utan dess like. Du är sålunda - i egenskap av ytterst ansvarig för din kropp och ditt liv - skyldig att ta reda på vad det finns för risker med dessa saker du stoppar i dig. Du måste skaffa dig information. Och är du för ung för att fatta detta så skall dina föräldrar göra det åt dig och förmedla informationen till dig... om de är goda ansvarskännande föräldrar vill säga.

Och information finns det. Den tydligaste informationen följer med dina p-piller. Där finns en bipacksedel. Denna listar all relevant information för läkemedlet, inklusive alla kända biverkningar. I fallet med Desolett, Mercilon och Trimiron står också mycket riktigt listat som sällsynta biverkningar: "blodpropp" och "hjärtinfarkt". Svart på vitt i klartext... det kan inte bli mycket tydligare.

Bipacksedeln är dock inte den enda källan till information. Det finns också FASS, den svenska läkemedelsbibeln. Denna uppdateras kontinuerligt. Den finns att köpa i patientupplaga för mindre än 200 kronor. Den finns även helt gratis på nätet. Här är adressen:

Länk: fass.se

Gå dit. I sökrutan, fyll i till exempel "Mercilon". Klicka på "Mercilon 28". Läs. Vad står där under biverkningar? Just det... "Blodpropp" och "Hjärtinfarkt". Svart på vitt i klartext.... det kan inte bli mycket tydligare.

Och så slutligen kan du fråga din apotekare, din läkare och/eller din barnmorska. Du kan fråga dem: "Vilka biverkningar har dessa p-piller?" Dessa kommer då att nämna bland annat "blodpropp".

Här har jag listat minst 3 olika sätt för dig att skaffa dig information om vad du stoppar i dig. Och nu måste jag fråga dig som ätit p-piller och sedan klagat på dem: Gjorde du något av detta? Om du var för ung för att förstå att du borde göra detta, gjorde dina föräldrar det åt dig?

Om ja, hur lyckades du undgå att en av biverkningara var "blodpropp" och att en annan var "hjärtinfarkt"? Om ja, struntade du i risken för biverkningar och tyckte: "Det händer inte mig"? Om ja, varför tog du p-pillren istället för att byta till en mindre riskfylld preventivmetod?

Om nej, varför tog du inte ansvar för ditt liv och och skaffade dig denna information? Om nej, hur kunde du vara så oförsiktig med ditt liv att du bara stoppade i dig ett preparat som strular med dina kroppsfunktioner utan att ta reda på vad det gör? Om nej, varför har du struntat i ditt ansvar för ditt liv och bara dumpat det på andra?

Givetvis vore det bäst om dessa biverkningar inte fanns. Jag håller fullt och fast med om att det vore bäst om det biverkningsfria p-pillret existerade. Men så är inte fallet än... och det är i detta läge som debatten börjar bli riktigt löjlig. Vissa hävdar nämligen att man struntar i att forska efter ett bättre p-piller.

Den mest fantasifulla förklaringen är att det är män som står för forskningen och att dessa struntar i att kvinnor råkar illa ut. Vissa anser sig till och med vara synska och kommer med det tvärsäkra påståendet att om det hade varit män som tog p-piller skulle pillren vid det här laget vara helt ofarliga.

Allt detta är rent snicksnack. För det första är påståndena vaga och fullständigt omöjliga att verifiera. Deras enda "substans" är att de passar fint in i den offermentalitet som många använder sig av för att på ett snabbt och billigt sätt förklara varför deras ibland orealistiska förväntningar på livet till exempel förväntningen om ett biverkningsfritt p-piller inte infrias. För det andra säger redan namnet på de påstådda bovarna i dramat - TREDJE generationens p-piller - att forskningen och utvecklingen på området inte stått still. Och för det tredje så är det biverkningsfria p-pillret alla läkemedelsföretags våtaste och hetaste dröm.

Fråga dig följande: Vad skulle hända med det företag som lyckas ta fram det biverkningsfria p-pillret? Vad skulle det innebära för ett företag att ärligt kunna säga: "Med vårt p-piller drabbas du inte av blodpropp, humörsvängningar eller minskad sexlust"? Det behövs inte någon större fantasi för komma till slutsatsen att de kommer att tjäna miljarder. Det är en guldgruva utan dess like. Och detta vet läkemedelsföretagen. De har ALLT att tjäna på din önskan att få ett biverkningsfritt p-piller. Att tro annat visar bara på total avsaknad av eftertanke.

Det är inte så att bara för att ett läkemedel saknas så har man struntat i att ta fram det. Forskning tar tid... och det finns INGEN garanti för att den kommer att lyckas. Har vi riktig otur är det kanske omöjligt att ta fram det biverkningsfria p-pillret. Det kan faktiskt visa sig att ingen klarar av det.

Tills dess att vi har besked om detta har du ett val: Antingen står du ut med oregelbundna blödningar, kondom och risken att bli gravid. Eller så informerar du dig och tar en medveten risk. Medvetna risker tar du varje dag. Du gör det från det att du kliver ur sängen på morgonen tills dess att du lägger dig på kvällen. Så fort du till exempel sätter dig i en bil utsätter du dig för en risk att dö som är minst 100 gånger större än att dö av ett p-piller. Över 500 människor dör varje år i trafiken. I genomsnitt 1 per år dör av p-piller. Vill man vara riktigt elak kan man säga att det är livsfarligt att leva. Statistiken visar nämligen att man med nästan 100 procent säkerhet dör av det...

Efter varje tillfälle som p-pillren ältas i media går antalet tonårsgraviditeter och dito aborter upp. Riskerna för blodpropp eller andra allvarliga komplikationer är mellan 10 och 100 gånger större vid en graviditet jämfört mot att äta p-piller... och detta inkluderar tredje generationens p-piller. Ha detta i åtanke nästa gång ni ställer upp i skrämselkampanjen mot p-piller så att ni ger rätt information istället för att bara få folk att sluta med dem.

Minns att i slutänden är ditt liv alltid ditt ansvar. Det är omöjligt för mig, din läkare, forskarna på Organon eller någon annan att leva ditt liv åt dig. Du måste leva det själv. Ditt liv ditt ansvar ditt val. Hur du än försöker kommer du helt enkelt inte undan detta. Så lyd mitt råd och lev ditt liv istället för att vänta på att andra ska göra det åt dig.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2001 13:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: