sourze.se

Ett brev till Robin Hood

Ett brev till er alla som tror er representera Robin Hoods idéer.

Hejsan!

Just nu sitter jag framför min dator och funderar på Robin Hood som har blivit ett allt vanligare begrepp i dagen politik.

För det första vill jag göra ett klargörande, det verkar nämligen finnas två uppfattningar om vad Robin Hood sysselsatte sig med. Vissa hävdar att det var att ta från de rika och ge till de fattiga. Kan detta verkligen stämma tänkte jag, hur skulle en tjuv kunna bli en hjälte?
Det var då det slog mig. Robin Hood tog inte alls från de rika, han tog från den onde sheriffen som fungerade som skatteindrivare och plundrade folket på dess tillgångar. Sheriffen hade alltså ungefär samma jobba som Göran Persson har idag.

Robin Hood var földaktligen anarkist. Han levde ett liv fritt från staten, tog inga bidrag men vägrade också lämna några. I själva verkad erkände han inte statens existenberättigande och såg altså inget fel i att råna den.
Robin Hood såg ett problem som majoriteten av Sveriges befolkning ännu inte insett. Det är inte rika personer som gör folk fattiga, det är staten som gör det. Det är staten som tar folks pengar för sina egna syften.

Robin Hood insåg att varje öre som togs ifrån människor måste kunna berättigas annars är det stöld. Skulle du i dagens Sverige tvinga sheriff Göran att stå till svars för varje enskilt öre som tas i skatt och redovisa på vilket förträffligt sätt den används skulle han få stora problem.
De kommuner som lyckats med det bäst är således också fattigast. Tar man inte in ett ynka öra för mycket i skatt så säger det sig självt att man inte har några marginaler. Det är just därför fattiga kommuner så som Djursholm och Danderyd drabbas extra hårt av till exempel de helt felaktligt benämnda Robin Hood-skatterna.

Dessa kommuner brukar ofta kallas rika, eftersom de har hög skattekraft, men dessa kommuner använder varje öre som tas in genom skatten på ett ytterst effektivt sätt, därför så kan man ha en låg skattesats. Dock drabbas kommunerna hårt när de tvingas betala flera miljoner till andra kommuner när de i själva verket inte har några marginaler, detta tvingar ofta kommunerna att höja skatten, just eftersom icke skötsamma kommuner behöver mer pengar.

Med vilken anledning denna utjämningsskatt kallas Robin Hood-skatt förblir för mig altså ett mysterium. Den står i själva verket i direkt motsats till Robin Hoods idé, den tar nämligen från de som förtjänar de och ger till dem som inte förtjänar de, nämligen alla röda sheriffer som leker kommunpampar ute i landet och bygger badhus och kasinon.

Så om någon kan bringa mig klarhet i frågan så skulle jag vara mycket tacksam.

Mvh.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2001 14:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: