sourze.se

Politikkrönika 8 oktober

Först kastar USA och Storbritannien bomber. Sen kastar de mat. Logik? Icke.

Det finns folk i olika länder som är skeptiska till oss i väst. Av diverse anledningar, det kan vara för att vi sluppit kommunismen och därför inte vet ett dugg om hur det är att leva i ett kommunistiskt land. Det kan också vara för att vi de senaste hundra åren sluppit religiös fanatism och därför inte vet hur det är att leva i ett land som styrs av fanatiker.

Den här skeptiska inställningen till väst har i alla fall en gemensam nämnare, och det är utgångspunkten att väst "tror att de är nåt".

Lite jante-lagsaktigt måhända, men icke desto mindre irriterande för dem som känner sig lite undanskuffade när väst envist hävdar väst är bäst.

De som inte håller med, tycker ofta inte att vi är så humana som vi i väst gärna själva betraktar oss.

Och så nu detta hån i Afghanistan.

Först bomba. Sedan kasta mat. Är det ett dåligt skämt eller? Hur ska det uppfattas? Ta med ena handen och ge med andra. Alla ni diplometer i stora sammanhang - var detta det bästa ni kunde komma på? Då ber jag er börja om, sätt er i grundskolan igen och lär er det som man fick veta som sjuåring, av fröken i skolan.

Nämligen att vara konsekvent i sitt handlade.

Den som kastar sudd i klassrummet blir inte förlåten för att den kastar en lapp med ett hjärta på en minut senare. Den får sig en åthutning ändå. Och den som fick suddet på sig är lika förbannad och kränkt även om någon bredvid fick lappen. Och hämnden kommer komma, den är svår att förhindra. Om inte den som kastade suddet verkligen ber om ursäkt förstås, på riktigt.

Är det verkligen så svårt att förstå?

Fler texter av politikedaktören här:
Länk: sourze.se


Om författaren

Författare:
Ana Udovic

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2001 12:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: