sourze.se

USA, Mellanöstern och terrorismen

Hur kommer det sig att någon kan göra en sådan ofattbar grym attack mot USA och döda tusentals civila?

Vad är det som driver dessa terrorister? Är de galna monster? Det kan verka så efter de tragiska bilder vi har sett. Det måste ha funnits otroligt mycket hat för att kunna utföra ett sådant vansinnesdåd. Varifrån kommer allt detta hat? Var kan vi hitta orsakerna till allt detta?

Säkert är att de som utförde attacken var människor. Det är någonting som har påverkat dem så starkt, deformerat deras själ, att de var kapabla att kapa ett civilt flygplan med passagerare och flyga in det i några utvalda byggnader fulla av människor. Helt ofattbart. Omänskligt. Galet.

Men denna attack har sina orsaker och förklaringar. Att föröka hitta förklaringar är självklart inte detsamma som att rättfärdiga denna brutala och oförsvarliga attack mot civila. Att oskyldiga dör är alltid brottsligt och inhumant, oavsett vem som dör och vilket motivet är. Men förklaringen kan hjälpa oss att hitta de rätta metoderna för att besegra terrorismen.

För många står USA för demokrati och frihet. De har positiva associationer med detta land, de har kanske varit där, pluggat, jobbat, träffat trevliga människor, känner sig närstående, kulturellt, känslomässigt och så vidare. USA står verkligen för en hel del goda saker.

Men vi måste tänka på att det finns miljontals människor runt om i världen som har en hel annan bild av USA. Om du frågar en bonde i Vietnam så har han med säkerhet en mycket mörkare bild av USA, samma om du frågar en irakier, serb, somalier, chilienare... Deras bild av denna supermakt förknippas med bombningar, död, militärkupper, avrättningar, misär, lidande, förnedring...

Jag anser att det som hände i USA var en våldsam reaktion på USA:s utrikespolitik i Mellanöstern. Det var ingen attack mot hela den "fria världen", inte heller på hela den "civiliserade världen", utan det var ett direkt svar på USA:s hänsynslösa och arroganta utrikespolitik. Denna politik har skapat ett oerhörd frustration och hat. Jag tror att vi har just sett det skrämmande resultatet av denna hat.

USA har stöttat Israel under många år, som har ockuperat arabiska områden sedan 1967. Detta i strid med FN resolutioner och internationell lag. Stödet från USA har varit obegränsat och oavsett Israels brutala ockupationspolitik och statsterrorism, dödandet av civila palestinier, fördrivning av hundratusentals gamla, kvinnor och barn, raserande av hus, konfiskering av mark, ekonomisk blockad, förstörelsen av druv- och olivplantagen, byggandet av judiska bosättningar, godtyckliga arresteringar, tortyr, avspärrningarna och framförallt en daglig förnedring av hela det palestinska folket.

Den israeliska repressiva politiken möjliggörs av USA i form av politisk stöd att stoppa alla FN-försök genom att flera gånger lägga sitt veto mot en mängd FN-resolutioner, militärt stöd att sälja F 16 stridsplan, apachhelikoptrar och annat militärt material och slutligen ekonomisk stöd USA ger Israel fem miljarder dollar årligen.

Palestinakonflikten är kärnan av den känsla av frustration och hat som många muslimer och araber känner gentemot USA.

En annan allvarlig källa till denna enorma ilska som finns i denna region mot USA är den politik man har genomdrivit mot Irak. Efter Gulfkriget 1991, där det beräknas att cirka 200 000 irakier dog och hela infrastrukturen sönderbombades det så kallade "kirurgiska kriget", har USA fortsatt med krigföringen, tillsammans med Storbritannien, genom att på egen hand, utan FN-mandat, inrätta flygförbudzonerna i norra och södra Irak.

Man har sedan dess bombat olika mål, både civila och militära, i princip dagligen, med många dödsoffer och skadade. Allt detta i strid mot internationell lag. Dessutom har USA drivit den hårda linjen med FN-sanktionerna som har resulterat i 1,5 miljon döda irakier, av vilka var 600 000 barn, under fem år. Detta är ett blodigt och cyniskt spel mellan diktatorn Saddam Hussein och USA, där det irakiska folket är både gisslan och offret. Både Saddam Hussein och USA har blod på sina händer, det irakiska folket lider både under en grym diktator och USA:s perversa politik.

Denna masslakt av oskyldiga irakier, som har pågått under de senaste tio åren och den envishet, likgiltighet och arrogans som USA har visat, har resulterat i väldigt starka anti-amerikanska reaktioner i hela regionen.

Israel tillåts att strunta i FN-resolutioner medan sanktionerna mot Irak är kvar tills alla FN-resolutioner är uppfyllda medan hela befolkningen dör ut, sakta men säkert.

Denna dubbelmoral, där USA spelar en avgörande roll, har upprört många känslor i regionen. Majoriteten känner att USA inte lägger något värde i arabernas eller muslimernas liv, landet ser enbart till sina egna intressen oljan och man känner en total arrogans och förakt från USA:s sida. Många människor känner i sin tur förakt och hat mot detta land. Stöd till korrupta diktatorer och närvaro av amerikanska militära styrkor i området är andra orsaker till de anti-amerikanska stämningarna.

Terrorister som utförde det tragiska dådet i USA gjorde ingen skillnad mellan regimen och oskyldiga civila - samma logik som USA, som inte gör någon skillnad mellan till exempel regimen i Irak och den civila befolkningen. Man ville rikta ett slag mot staten USA men man dödade även tusentals oskyldiga. I båda fallen är det alltså civila som drabbas mest, i båda fallen är det alltså terror mot civila och brist på respekt för oskyldiga människoliv.

Terroristerna dödar massa civila för att nå sina politiska mål, att få USA bort från Mellanöstern. USA:s politik leder till, direkt eller indirekt, att hundratusentals oskyldiga dör, på de ockuperade palestinska områdena och i Irak, för att säkra amerikanernas egna intressen i regionen. För att stoppa terrorattackerna och ta itu med terrorismen så måste först USA sluta med sin politik, som jag kallar statsterrorism. Det är detta som är källan till allt det hat och den frustration som vi har alla bevittnat och som har resulterat i dessa ohyggliga scener.

Jag har känt en väldig stark frustration och bitterhet över USA:s Irak-politik en lång tid, jag har till och med periodvis känt hat mot dess dubbelmoral och den totala avsaknaden av empati och förståelse för det enorma lidande deras politik skapar för miljoner oskyldiga människor i Mellanöstern.

Jag har reagerat bland annat genom att skriva artiklar för att försöka uppmärksamma och stoppa denna tragiska utveckling. Andra har sjungit sånger, skrivit dikter, målat en tavla eller skrivit böcker. En liten grupp har reagerat genom att spränga tre flygplan i byggnader i New York och Washington och döda tusentals oskyldiga. Dessa typer, som utför för mig helt ofattbara gärningar, kan enbart stoppas genom att man tar bort de orsaker som föder detta hat, denna fanatism och galenskap. För min egen och för allas våran skull måste detta ske för att vi alla ska kunna leva i fred och säkerhet. För att våra barn inte ska behöva uppleva sådana tragiska scener igen. En sak är säker, man kommer inte att få bort terrorismen genom att bomba mer, döda mer, förnedra mer.


Om författaren

Författare:
Zeid Al-Bayaty

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2001 13:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: