sourze.se

Politikkrönika 3 oktober

Varför skulle just USA ge sig på Vietnam? Varför skulle just USA ta tag i Saddam Hussein och ingen annan?

Jo just det: USA försvarar demokratin. Det var därför de kände att de måste flyga dit med sina bomber. De skulle försvara demokratin!

Men tyvärr har något gått snett där. För USA är inte den demokrati landet utger sig för. Särskilt inte just nu. Sen terrorattacken har en enormt viktig del av demokratin strypts: nämligen yttrandefriheten.

För det första håller Pentagon tyst om en massa saker, som de skulle kunna berätta för journalister, med hänvisning till att det inte får äventyra någons liv DN 29 september. Som om inte journalister varje dag väljer bort saker för att de kan innebära fara för andra. Låt journalisterna avgöra!

Sedan får inte journalisterna tillåtelse att vara där de amerikanska militära operationerna pågår, de skulle då nämligen kunna säga saker som bin Laden kunde ha nytta av. Hm.

I Vietnam fick journalisterna vara mitt i striden. Det resulterade som vi vet i bilder som ingen kan glömma. Mannen som blev skjuten på gatan, den lilla flickan som skrikande springer gatan fram med napalm på kroppen.

Något sådant får inte journalisterna skildra denna gången. Kanske vill Bush slippa samma diskussion som den om Vietnam?

Men sen har vi kanske det värsta av allt: programmet Voice of America som tillfälligtvis stoppades av amerikanska utrikesdepartementet för att det innehöll en intervju med ledaren för talibanerna i Afghanistan! Det är oförenligt med en demokrati att ha ett medium som kan stoppas av en statlig myndighet av ideologiska skäl, även om det är tillfälligt.

Sista exemplet: En satiriker Bill Maher sa i sitt program "Politically incorrect" att man inte kunde kalla flygkaparna för fega, utan att de riktiga fegisarna var USA som skickar sina robotar från 3 000 kilometers håll. Hans program sändes inte förrän han delvis bett om ursäkt.

På Sourze mer än någon annanstans vet vi att andras frihet att yttra sin åsikt kan svida för dem som tycker tvärtom. Men det bästa sättet är inte att stänga till truten på dem.

Det bästa sättet är förstås att komma med ett bättre argument själv. Så får vi ett friskt samhälle.

Apropå att argumentera för sin sak vill jag åter tipsa om debattävlingen "SM i debatt". Klicka bara på ikonen i högerspalt på www.sourze.se/politik och var med!


Om författaren

Författare:
Ana Udovic

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2001 14:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: