sourze.se
Artikelbild

Sjukt hårda straff efter Göteborg

Med vilken demokratisk legitimitet höjs straffen tio gånger mer än i vanliga fall för upploppen i Göteborg?

Det högsta straffet för våldsamt upplopp som dömts i Sverige är sex månader. Efter kravallerna i Göteborg yrkar åklagaren på tio gånger mer. På vilka grunder? Kan makthavarna höja straffet för att rensa ut sina politiska motståndare?

Under EU-toppmötet i Göteborg demonstrerade uppemot 25 000 personer i olika omgångar. Ur dessa bröt sig en liten skara ut, för att nå sitt politiska mål, på sitt sätt. Ett ganska tveksamt sådant. De krossade skyltfönster, slängde gatstenar och brände det som kom i deras väg, vare sig det var bilar eller bajamajor.

Medias genomförde en besynnerlig rapportering där man på äkta skandaljournalistiskt manér koncentrerade sig på våldsamheterna istället för att belysa de många positiva händelserna, som de stora demonstrationerna och seminarierna.

Detta medförde att den TV-tittande svensken i vårt vackra och avlånga land, fick en rätt snedvrängd bild där man försvarade polisernas tveksamma agerande. Man talade för att det var okej att öppna eld mot stenskastande ungdomar. Man skildrade Göteborg som att det var fullt av aktivister. Men så var inte fallet.

Nu yrkar åklagaren på straff upp till fem år, vilket är tio gånger mer än de domarna vi tidigare sett.

Och varför? Visst var upploppen mycket våldsamma, men sannerligen inte tio gånger värre.

Vi tror att det handlar om att från makthavarna markera vad man gör med sina politiska motståndare i vår så kallade demokrati. I takt med att motståndsrörelsen mot globaliseringen vuxit fram bland ungdomar har också intoleransen mot den samma vuxit från makthavarnas sida. Och när man inte på vanlig demokratisk väg kan förklara varför det är fel att kasta sten, då bryter man mot lagen. Som att upphäva Schengen för en dag. Eller höja straff intill absurditet.

Fotbollshuliganer, en annan grupp vi förknippat med våldsamt upplopp, utgör inget hot med politikerna. Möjligtvis mot lokala restauranger eller sina motståndare, men inte mot auktoriteterna. De slår varandra, inte några andra. Således minskar också makthavarnas hämndvilja, och straffen likaså.

Men handlingarna i Göteborg var riktade mot makthavarna. Det var en smäll rätt på Göran Perssons käft. Det var ett tramp på Bush:s fot. Det var en smäll i EU:s solar plexus. Jaja, ni har fattat.

Dessutom anser vi att åklagarens agerande till för att skaffa ett praxis att luta sig tillbaka på i framtiden för att kunna avskräcka "ligisterna" som de kallas från att göra nya upplopp. Men politikerna kommer aldrig kunna hindra politiska manifestationer och demonstrationer mot orättvisor i samhället.

De kanske lyckas stoppa flygande gatstenar, men de kan aldrig stoppa motståndet från tusentals ungdomar som verkligen vill förändra vårt samhälle.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 25 sep 2001 10:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: