sourze.se

Världspolis potatisgris!

Många hävdar att USA fick vad de förtjänade för att de lekt världspolis.

Många tycker USA ska sluta vara världspolis och terrorattackerna ska ses som en signal på detta. Men i samma andetag hävdar samma människor att USA borde göra både ditten och datten i Israel-konflikten och i andra konflikter världen över.

Är inte det att vara världspolis?

Hittills har jag inte hört någon som varit konsekvent och sagt att USA inte ska leka världspolis och blanda sig i konflikter världen över, att de bör gå ur FN och NATO och dra tillbaka alla sina trupper i hela världen.

Jag tror knappast någon företräder denna linje. Det är faktiskt rätt bevämt att USA ser till att Saddam inte har kemiska stridsmedel och att det inte utbryter kärnvapenkrig i Pakistan.

Om vi kan enas om detta så kommer nästa slutsats. USA kan inte ingripa i någon konflikt utan att någon blir missnöjd. Och risken finns alltid för att fundamentalister på någon sida blir missnöjda och spränger saker i luften. Det har i sig inte ett skvatt att göra med USA:s politik. Det har att göra med det faktum att vissa är sjuka i huvudet.

Frågan är om svenskar skulle fördöma Sverige om någon fundamentalistisk gerillasoldat i något u-land som styrs av en diktator som får miljoner av SIDA skulle spränga Rosenbad, ishotellet i Norrland och Öresundsbron?

Dessutom hävdar palestinier och pakistanier att USA förser deras fiender med vapen. Ska vi spränga Ryssland i luften också eftersom det är Kalaschnikovens hemland?

Visserligen har USA gjort mycket tvivelaktiga saker. Men det har ALLA länder.

Vilket land är öppnast i världen, släpper in mest folk och har nyligen öppnat världens största frihandelsområde? Jo, USA och Bush. Det är mer än vad något europeiskt land kan skryta med.

Tänk om bin Laden skulle ta sina resurser och försöka införa demokratiska friheter i arabländerna. Det skulle gynna dem tusen gånger mer än att spränga tusentals människor i luften.

Vilken valuta är den som accepteras i alla arabländer och är mest eftertraktad? Det är dollarn. Dollarn är stabil och stark för att det finns ett värde bakom: Ett demokratiskt land med demokratiska principer. I Irak behöver Saddam bara knäppa fingrarna så är sedelpresserna i gång.

USA är störst, bäst och vackrast av alla länder som finns idag. Därmed inte sagt att det är perfekt.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 14 sep 2001 16:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: