sourze.se

Sarariman

I japanska familjer har hemmafrun all makt över ekonomin.

Hon tar hand om hela mannens lönecheck och fördelar pengarna som hon vill mellan utgifter, sparande och inköp. Mannen får varje istället en månadspeng som han använder till sina intressen; mat, tidningar, sport, spel, besök på puben.

"Sarariman" är japanska och kommer från "salary man", kontorsarbetare. För en sarariman är det traditionellt sett arbetet och kollegorna som står i centrum, familjen hamnar i skuggan. Han åker till kontoret tidigt på morgonen, har i vanliga fall en timmes väg på ett fullpackat pendeltåg. På kvällen tillbringar han ett par timmar med att spela bort sin månadspeng på Pachinko eller går ut och dricker öl med kollegorna. När han kommer hem tittar han på TV-såpor om samurajfamiljer till midnatt och går sen och lägger sig.

Japansk TV drar sig inte för att exponera tragiken.

På en kanal går det en tv-show där tv-teamet varje vecka hjälper en sarariman att få högre månadspeng. De gömmer kameror i mannens hem och filmar när han ber frun om mer pengar, kanske tio eller tjugotusen yen motsvarande ungefär 1000-2000 kr extra i månaden. Hon säger bestämt nej.

Följande söndag går kvinnan ut och shoppar. Ett tv-team följer henne på stan, medan ett annat besöker familjens lägenhet. Där går mannen igenom alla skåp och garderober och rotar fram dyra saker som kvinnan har köpt till sig själv. Det är svindyra märkeskläder, skor, handväskor och plånböcker. På stan går samtidigt frun och handlar på Calvin Klein, Fendi, Gucci, Prada, Chanel och Louis Vitton, köper lyxvaror för tusentals kronor.

När frun kommer hem har mannen staplat upp alla hennes saker på ett bord framför sig. "Titta här på alla saker du har köpt till dig själv", säger han. "Titta på det här, och säg nu om jag verkligen inte kan få högre månadspeng." Chockad får frun veta att hon är med i tv och tvingas gråtande gå med på att ge sin man mer pengar varje månad.

Männen som anmäler sig till programmet lever ofta i förhållanden där makarna sällan eller aldrig pratar med varandra. Kvinnorna som konfronteras har stora förråd av lyxvaror de aldrig använder, dussintals med i stort sett likadana handväskor och plånböcker från dyra märkesaffärer, hyllmeter med skor. Saker som de köpt för att trösta sig och känna att de har ett värde trots sin ensamhet.

Tv-programmet spelas in varje vecka, och förloppet är alltid detsamma.


Om författaren

Författare:
Martin Källström

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2001 15:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: