sourze.se
Artikelbild

Grand Master Terrorist himself has struck again

Jag satt i min kiosk där jag extraknäckar och käkade tortillachips när jag fick höra om vad som hänt.

Tv:n är trasig i kiosken så jag gick i princip runt en hel dag utan att veta ett skvatt om vad som hänt. Min syster ringde:
- Nu jäklar Nadia, nu brakar det loss. Tredje världskriget är på väg och vi bara sitter här och ser på. Shit, vad man blir rädd.

Jag undrade självklart vad det var hon dillade om och hon berättade. Jag började först skratta. Det lät ju inte klokt. Att ett flyg flugit in i World Trade Center i mitten av Manhattan mitt i New York, och Pentagon och Pennsylvania. Så jag sprang in till gatuköket bredvid för att se nyheterna, där jag kort efter försattes i chock. Det finns inga tvivel om vad det var som hände, hur det gick till eller när det hände. Ändå känns det hela otroligt
långt borta. Det är ju helt bissart. Hallå?

Britney Spers, Whoppers, Coca-Cola och cowboys, scener ur filmer som Independence Day och Armageddon passerar vilt i revy inför mina ögon och det enda jag kan tänka är: Oj. This is it. No doubt.

Man vet som sagt allt utom vem det är som kan ligga bakom det hela. Spekulationerna är i full gång. Vem är det som kan vilja USA något ont?

Efter att ha suttit fastklistrad framför nyheterna ser jag att det finns många teorier - men den som ljuder högst är den som påstår att det skulle kunna vara militanta muslimer, en islamistisk fanatisk grupp som slagit till. Och ja, så kan det mycket väl vara, lika väl som det skulle kunna vara arga marsgubbar som vill komma till. Det är inget som jag vill spekulera vidare i, det är inte därför jag valt att skriva denna artikel.

Tvekade lite inför att skriva något om det här med muslimernas spekulativa inblandning i dådet, för det sätter mig som muslim i en position där jag tros försvara det som hände, eller tros försöker förklara det som om det vore klart att det är muslimer som utfört dådet. Men så är inte fallet. Och även om det nu skulle visa sig vara muslimer som stått för denna oerhört korkade handling så skulle jag inte vilja försätta mig i den positionen, för jag tycker att varje människa ska stå för sina egna handlingar, och skulle aldrig försöka förklara - om ens försvara en handling som jag förkastar, bara för att vi tillhör samma samfund.

Så. Anledningen till att jag skriver denna artikel är av andra skäl. Jag fick ett råd av en god vän om att jag dessa närmsta dagar bör iaktta försiktighet när jag går ut. I och med misstankarna om att det kan vara The Grand Master Terrorist himself som också råkar vara muslim: Osama Bin
Laden som ligger bakom detta dåd, menade min vän att folk här hemma som blivit så arga att de skulle kunna ta ut denna ilska på mig för att också jag är muslim. Detta är helt absurt, varför ska jag behöva ta det lite försiktigare när jag är ute bara för att det finns dumbommar som inte
förstår vad som sägs på nyheterna?

Men även om jag vägrar att acceptera det så ser verkligheten ut som sådan. Jag har REDAN från muslimska nära och kära hört att de själva och vissa moskeér blivit attackerade med glåpord, och rädslan finns att trakasserierna inte kommer sluta vid bara ord.

Det känns som om människor ligger inne med så mycket förakt och att dessa bara väntar på att något hemskt ska hända så att de kan få en ursäkt för få drälla ur sig allt negativt de alltid bär på, men som inte får yttras vid något annat tillfälle.

Var inne på DN:s debattsida, och bland alla fredliga diplomater som nästan förgäves försöker förklara att man inte kan dra alla över en kam och att ingen vet något säkert än, skriver Sven Eriksson ändå: "Sverige kommmer inte att gå undan. Bara i de senaste tio år har Sverige
hjärtlig mottagit jävla massa skit från Arabländerna. Med det här har Sverige grävt sin egen grav. Förr eller senare kommer Sverige att uppleva samma sak som storebror idag.
Däremot kan vi undvika det bara på ett sätt: RENSA SKITEN RUNT OM I VÄRLDEN."

Josef Stalin, som blivit polare med Sven svarar: "Jag mår illa när jag ser en arab. Jag kräks när jag ser en moské. Jag får kramper när jag ser hukleförsedda palestinier dansa. Vad skall jag göra Sten Andersson? De kunde ju inte rå för att de blev så provocerade av de höga byggnaderna.
Frustration. Utanförskap. Jag mår illa."

Olle Salt skriver: "De föraktar det finaste i livet: Fred, Frihet, Kvinnor till och med barn föraktar de. Behöver världen verkligen Islam? De ynka och fega som nu jublar är icke okunniga, endast onda. Vem kan förneka detta? Jag bara undrar, VEM?"


Åsikter som gör mig lite rädd faktiskt. Är det så att människor i Sverige går omkring och tänker så här om muslimer hela tiden, eller är det bara tankar som ploppar upp i medvetandet så fort något dramatiskt, där muslimer
tros vara inblandade, händer?

Det fanns många, många åsikter på sidan och inte alla lät så här, men för att beskriva lite vad som råder tog jag med dessa som exempel. Och märk väl allt, detta tycks fastän inget om muslimernas inblanding blivit riktigt konstaterat än. Trots att detta faktum kvarstår ännu: Ingen vet vem som är skyldig.

Jag sluter mig till mina mina muslimska bröder och systrar som uttalat sig i frågan, Mahmoud Al Debe som igår satt i tv-soffan på 4:an som representant för Sveriges Muslimska Råd och Sveriges Unga Muslimers pressansvarige Pierre Durrani som uttryckte det så här: "Sveriges Unga Muslimer, det muslimska ungdomsförbundet, fördömer å det skarpaste den tragiska och oerhört skrämmande terroristattacken som ägde rum under tisdag eftermiddag. Våra tankar och böner går till de tusentals oskyldiga offer - gamla som unga, män som kvinnor, kristna, judar, muslimer och andra - och till deras anhöriga. Må Gud lindra deras smärta, och bistå dem i deras sorgarbete. Detta är ett grovt brott mot hela mänskligheten och mot den fredliga andan i alla religioner. De som är skyldiga till detta hemska vansinnesdåd har inget annat än förakt att vänta sig från oss svenska muslimer. Islam är en religion som står för fred och samförstånd, och ordet muslim betyder bokstavligen fredsstiftare. I Islams heliga bok Koranen jämförs att ta ett enda oskyldigt människoliv med att döda hela mänskligheten, och att rädda ett enda människoliv med att rädda hela mänskligheten. Vi måste alla oavsett konfession arbeta för en fredligare värld, och motverka all terrorism som utförs av såväl enskilda som olika grupper och länder var de än kommer ifrån eller vilka motiv de än har. Terrorism är ytterst både ett brott mot Gud och Hans främsta skapelse, människan."

Det borde väl förklara allt om hur muslimer i Sverige ställer sig till vad som hänt? Och detta uttalande hade muslimerna inte behövt göra, för inget är som sagt konstaterat än, men för värnandet av säkerheten för muslimerna här i Sverige har man ändå valt att göra detta.

Avslutningsvis vill jag än en gång, för att klargöra det hela säga - Om ifall det nu skulle visa sig att mr Bin Laden är den stora skurken i dramat så har alltså muslimerna här i Sverige - din granne, arbets- eller kurs- och klasskamrat ingen skuld i det som skedde. Så. Peka inte ut dessa då och besvära dem inte med en massa glåpord, de är precis lika ledsna som alla andra över att sånt här hemskt fortfarande ska behöva ta plats i vår värld.


Om författaren

Författare:
Nadia Jebril

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2001 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: