sourze.se

Mobiltelefon, men inte i bil?

Till och med en modern kille blir irriterad på den moderna världen emellanåt. För tillfället är jag irriterad på hur vissa människor annars kända som "får" reagerar på den moderna världen.

Här kommer jag nu berätta om vad som gjort mig så enerverad att jag de facto använder ordet enerverad i en mening: Man diskuterar huruvida man ska förbjuda bilförare att prata i mobiltelefon medan man kör bil.

Det som följer är min lugna och rationella analys av denna nyhet.

Vad är det för idiot som inte kan köra bil och prata samtidigt? Allvarligt? Har dessa idioter någonsin haft passagerare i sina bilar? Pratar de med sina passagerare? Krockar de för att de gör det? Använder jag för många frågetecken här? Jag tror inte jag skulle kunna sluta om jag ville????

"Det är inte pratandet som orsakar olyckorna, det är knappandet", är kanske vad du skulle säga till mig just nu, i den där lugnande rösten du normalt reserverar för vilda barn och folk som tänker hoppa från ett hustak. Även om det är sant, så pratar man endast om att förbjuda telefoner utan handsfree. De flesta handfree lösningarna kräver dock fortfarande manuellt uppringda samtal och svar. Med andra ord, knappande. Röststyrning för uppringning och svar är det fortfarande få telefoner som har, och det fungerar inte så särdeles bra heller "jag sa ring Mamma, din dumma jävla telefon! Varför ringer du inte då?!". Men genom nyttjandet av "hands-free" så kommer telefonerande medan man kör vara helt säkert, eftersom det då fortfarande skulle vara lagligt. Åtminstone, är det vad fåren tycks tänka.

I maj i år, så släppte den amerikanska bilföreningen en studie som rapporterade att olyckor hade större möjlighet att ske medan föraren bytte radiostation, tystar ett skrikande barn, ställer in airconditioningen, äter eller dricker än när man använde en mobiltelefon. Att röka var bara lite mindre riskfyllt än att prata i mobiltelefon. Ska vi förbjuda radio, ätande, barn, rökning och aircondition i bilarna också? Jag föreslår en kompromiss istället: Alla som tror att de inte kan köra bil och prata samtidigt ska ha sina körkort indragna på livstid. Dessa människor bör inte befinna sig på vägarna. Ett test för att se om det var möjligt kanske kunde vara att tugga tuggummi och gå på en och samma gång.

Detta kokar bara ner till teknofobi. Folk är rädda för allting nytt, speciellt om det har knappar. Jag ser kvinnor som vinglar runt på vägen medan de applicerar det där lagret med smink som de alltid lägger på sig, 18 åringar som kör runt med stereon så högt att det är omöjligt att höra en tuta, och till och med folk som läser tidningen medan de kör. Var är lagarna som skyddar oss från dessa idioter? Varför bara slå mot mobiltelefonsidioterna?

Dessvärre så brukar lagstiftning få oss att känna att vi löst ett problem. Medan idiotiska förare fortsätter göra idiotiska saker medan de kör bil.

Att få fram tillförlitlig statistik på varför folk råkar ut för olyckor är svårt på grund av att folk är smarta nog att ljuga om vad de egentligen pysslade med när olyckan inträffade. Väldigt få människor kommer medge att precis innan de krockade så styrde de bilen med fötterna medan de applicerade makeupen, ändrade radiostation och försökte hindra deras postorder-underkläder från att åka upp så långt i skrevet.

Jag tycker att jag är en god förare, för att inte nämna en otrolig älskare. Men jag har åtminstone haft 10 nästan-olyckor medan jag sjungit "Born To Be Wild" på radion. OK, jag ljuger, men jag kan se det framför mig. Å du få mig inte in på "Bat out of hell" med Meatloaf.


Om författaren

Författare:
Mattias Pettersson

Om artikeln

Publicerad: 07 sep 2001 09:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: