sourze.se

Stockholm, till salu!

Varför tar inte politikerna i Stockholms stadshus demonstranters paroll: "Stockholm är inte till salu" på allvar?

Börja sälja av kommunal verksamhet!

För det är sant som de säger, Stockholm är inte till salu, men det borde det vara. Det enda som till dags datum sålts i Stockholm är bostadsrätter, resten har bara upphandlats. Att företag får betalt för att driva en verksamhet eller att de tar betalt är en stor skillnad.

Detta fruktansvärda agerande, att ombilda hyresrätter tilll bostadsrätter, har betytt att tusentals stockholmare nu äger sin egen bostad och att bostadsbyggandet satt fart igen.

Äntligen har folk fått lite trygghet i sina liv genom att äga sin bostad och de kan använda den som säkerhet vid lån, till exempel. Och äntligen sker lite rörlighet på bostadsmarknaden. Istället för att folk sitter på flera hyreskontrakt för att de inte skulle tjäna något på att säga upp dom, så säljer de lägenheterna.

Bostadsbyggandet har också tagit fart. Nu när byggbolagen inte längre är utlämnade åt politiskt godtycke, bidrag och regleringar som ändras i takt med det politika klimatet, så kan de göra hållbara kalkyler och bygga för framtiden.

Hyresreglerinqar är ett idiotiskt påfund som måste bort. Lika lite som jag förväntar mig att en lägenhet i innerstan ska kosta lika mycket som en i en oattraktv förort, så förväntar jag mig inte att en Ferrai ska kosta lika mycket som en Skoda.

Eller vi kanske ska införa statligt monopol på bilar. En statlig återförsäljare som säljer Ferraris och Skodas till ett enhetligt pris. Men när Ferrarisarna sålt slut så får folk nöja sig med en Skoda till samma pris som de andra fått betala för en Ferrari. Är det rättvist? För det är just så hyresregleringar fungerar.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2001 10:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: