sourze.se

Upptäck stand-up!

Jag frågar mig ofta varför unga svenskar inte känner till unga svenska komiker. För det finns. Massor.

Tänkte ge mig på en jämförelse mellan stand-up världen i London och den något mindre livfulla motsvarigheten i Sverige Det är stora skillnader.

Jag har varit över och jobbat lite på klubbar i London de senaste åren och det är en helt annan värld som öppnar sig. I både Storbritannien och USA är stand-up en livfull och etablerad del av nöjesutbudet och dessutom en plantskola för ALLA som jobbar med humor. Varenda humorskådis, varenda talkshow-värd och en hel del andra kändisar också för den delen har alla börjat som stå-uppare.

Publiken består mestadels av unga människor. Så är det inte här. Kändisar som börjat med stand-up kan räknas på ena handens tumme desto fler kändisar har hoppat på stand-up i efterhand med begränsad framgång, men det får jag skriva om en annan gång.

Publiken är äldre här, genomsnittsåldern på en stand-up publik är kanske 40 år. I London är samma siffra nästan ner mot 20 år. I hela Sverige finns det färre än 10 klubbar. I London finns det över 30. I Sverige får stand-up knappt plats i teve, i England och Usa sänds många timmar varje månad.

Dessutom, och här kommer det lustiga, är svensk stand-up mycket bättre. Ja, du läste rätt. Det finns inte en enda komiker i Sverige som är så dålig som majoriteten av de komiker jag sett i London och USA. Till och med våra rookies håller mycket högre klass. Sen kanske det finns ett högre tak i den anglosaxiska världen, ingen svensk kommer ännu upp till nivåer som Bill Hicks, George Carlin och Eddie Izzard, men den generella nivån är faktiskt högre i Sverige.

Om det nu är så, varför är inte svenska stand-up klubbar fyllda med unga människor? Varför skrivs det inget om stand-up och varför är det inga komiker som syns i teve i och för sig så kommer fler komiker än på länge att synas i teve i höst, men inte med stand-up, utan med andra former av humor.

Jag tror att det helt enkelt är så att den unga publiken och de unga journalisterna inte har fattat att det finns unga komiker. Om jag var 20 år skulle inte jag heller vilja gå och se Ronny Eriksson när han står och maler om Norrland, eller Anna-Lena Brundin när hon pratar om manligt/kvinnligt. Men det finns massor av annan bra humor för den unga ung i stand-up sammanhang är 17-30 år publiken! Kolla till exempel in Henrik Elmér som är på gränsen till Steven Wright-absurd. David Batra och Johan Glans gjorde räkfrossa i SVT, men ska ses live. De är två av Sveriges bästa komiker.

Det finns fler, Thomas Järvheden och Måns Möller är två andra unga vassa komiker som, precis som jag, jobbat med stand-up på heltid i tre år. Sen finns det dessutom ett helt gäng rookies som är askul. Mårten Andersson som gjorde pippirull, Andreas Totti och Tobias Jacobsson, för att nämna några.

Så här kommer en uppmaning till er alla som det inte växer mossa på: Upptäck stand-up! En bra stand-up kväll slår vilken annan konstform som helst. Bra stand-up är rock´n roll. Visst det görs dålig stand-up i Sverige också. Men om ni hade sett vad jag sett i London när det gäller dålig komik så skulle ni garva åt medias bild av att svensk stå-upp är sämre än engelsk och amerikansk. Bullshit. Svensk stand-up är grymt bra och det FINNS komiker för er som inte har några amorteringar att betala av också.

Att jag skriver den här artikeln beror mest på att jag saknar er som publik. Det är för jävla segt ibland när man står på scen och alla är äldre än morsan. Det är ER jag vill jobba för! Och det är inte dyrt att gå på stand-up. Det kostar oftast 100 spänn, ibland ner mot 70. Som en film, och en film är trist. Du vet vad du får, det vet du inte med stand-up. Du kan inte påverka en film, det kan du med stand-up. Så nästa gång du tänker ta med polarna på bio, gå på stand-up i stället. Och ska det vara sån´t jävla gnäll om att det är dyrt så ring mig så betalar jag mellanskillnaden mot bion.

Klubbar finns det här:
Stockholm: Norra Brunn, Tivoli, K-bar
Göteborg: Gillestugan och Harry´s
Örebro: Royal Arms
Malmö: M.A.C.K.

Och ett gäng andra ställen...har du ingen hemma hos dig får du väl dra igång en själv. Då slipper du ju betala också.


Om författaren

Författare:
Magnus Betnér

Om artikeln

Publicerad: 28 aug 2001 10:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: