sourze.se

Män slår kvinnor!

Varje dag misshandlas kvinnor grovt av män. Inte alla kvinnor och absolut inte alla män. Kvinnor dör och barn mister sina mammor. Orkar Du bry Dig?

Rubriken är grovt provocerande och inte rättvis, alla män slår inte kvinnor. Men jag ville få er att inte bara reagera utan även agera.

Senast igår läste jag i tidningen om en kvinna som blivit misshandlad till döds av sin före detta man. Hon hade sökt hjälp, men inte blivit trodd... Och nu är hon död. Hennes moderlösa barn har en mördare till far. Hur ser deras framtid ut?

Ursäkta språket, men hur fan fungerar det? Om någon känner sig hotad och söker hjälp, bör inte samhället då ställa upp? Polisen har knappa resurser och för att kunna agera måste en verklig hotbild bevisbar finnas. Hur lätt är det? Tror någon att en kvinna går till polisen är lämnar ut sitt privatliv bara för att få lite uppmärksamhet?

En stor andel av de misshandlade kvinnorna är invandrare, hur svårt är det inte för dem att ta steget att söka hjälp? Språkliga hinder och kulturella skillnader underlättar inte direkt situationen. Och för de som är flyktingar blir steget ännu större, då förföljelse av statsmakten många gånger är orsakt till flykten.

Kvinnor som blir slagna törs inte alltid be om hjälp. Det är inte ens alltid som de vet om att de behöver hjälp. Indoktrineringen är i många fall så total att de tycker att de förtjänar att bli uppläxade.

När det är nyhetstorka brukar pressen damma av kontroversiella ämnen och göra en drive, kvinnomisshandel är ett av dessa ämnen. Stenhård bevakning och braskande rubriker i några veckor. Sedan blir någon kändis full eller så rasar en aktiekurs och en ny aktör tar plats på löpet.

Det är viktigt att hålla mediadebatten vid liv, men även i gemene mans vardag. Vad gör Du om Du ser eller hör talas om någon nära som slår eller blir slagen? Låtsas som det regnar och hoppas att det är övergående? Att tiga är att samtycka och genom att vi alla reagerar och agerar signalerar vi att det är inte OK att misshandla kvinnor.

Frågorna är många, men svaren inte så givna då det är ett mångfacetterat problem; varför slår en man sin kvinna? Varför stannar kvinnan kvar efter första slaget? Varför söker hon inte hjälp? Varför blir hon inte trodd? Varför är mannen bara aggresiv mot kvinnan och ett lamm i övrigt? och så vidare. Svaren på frågorna varierar från fall till fall, och orsakerna är många. Det finns lika många teorier som det finns experter på området, och jag är absolut ingen expert. Jag vet bara att jag tycker att det är åt helvete......

PS: Har ni förresten läst boken "Gömda" av Liza Marklund? Om inte, gör det! Detta är verkligheten för många idag och det skall fan inte behöva vara så. Det är inte offret som skall straffas utan förövaren! Häng ut kvinnomisshandlare till offentligheten. Om de nu så väl kan försvara sina handlingar inför sin närmsta omgivning så behöver de ju inte vara rädda för att stå till svars för allmännheten!


Om författaren

Författare:
Lena Odell

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2001 10:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: