sourze.se

Lule Pål den andra delen

Här följer den andra delen i dokumentärserien om Lule Pål och hans livsåskådningar.

Kapitel 3: Stockholmskommunister och IT-nissar
Kapitel 4: VIP-rummet

LP LULE PÅL
F FÖRFATTAREN

3. Stockholmskommunister och IT-nissar.

LP: - Jag vet vad jag skall rösta på till nästa val.
F: - Jasså, vad?
LP: - Det blir faktiskt borgerligt i år. Av den enkla anledningen att jag tycker de sköter sig bäst. Å man må tycka att jag är relativt kontroversiell i det sammanhanget, eftersom jag som norrlänning är uppvuxen med arbetarklassen. Min far var och är fortfarande det, så det är väl lite kontroversiellt.

F: - Men är det kontroversiellt att bryta mot sitt ursprung, är inte det som man kan kalla frigörelse eller varför inte utveckling.
LP: - Jo, men i mina trakter är alla arbetarklassfolk och det skulle bli ett ramaskri om mina föräldrar fick reda på att jag bröt mot traditionen.
F: - Jo men tror du att de inte att de uppskattar ett självtänkande, att "grabben blivit vuxen", och att de måste acceptera att deras normer och värderingar kanske inte passar ditt sätt att leva idag som för dem.

LP: - Men det ÄÄÄ svårt. Och mycket svårare för dig att förstå. Och ännu svårare blir det om jag skall förklara det för dig.
F: - Ge upp då!
LP: - Ja, men ta bara en sån här grej som att de här kommunisterna som springer runt på stan med flaggor och slår sönder saker. De är ju int´ kloka. Förstår du vad de gör för samhället. Spränger McDonalds för att de inte tycker om kött. Det är ungefär som att jag skulle gå omkring och spränga diskotek, bara för att jag hatar diskomusik. Eller för att jag älskar kött, och tycker att alla andra måste äta kött, skulle jag då gå och spränga blomaffärer eller förgifta grönsaksdiskarna på Konsum. Kommunister - jäkla fascister helt enkelt.

F: - Kommunister? Vilka kommunister?
LP: - Jamen de som är ute och säger att de skall demonstrera, och så är de bara huliganer innerst inne.
F: - skrattar.
LP: - Även om jag inte är kommunist så är väl rätt många det i Stockholm.
F: - Jaha, och hur har du kommit fram till den slutsatsen?
LP: - Man ser dem ju överallt. Trasiga kläder och vegetarian t-shirts. Men ta bara det som hände i Göteborg. Det kan du ju i vilket fall försvara. Att kasta stora gatustenar mot polis och vandalisera, kallar du det att protestera?

F: - Inte. Men.
LP: - MEN, för guds skull, en sån där sten kan man ju dö av, fattaru att få en sån i huvudet!
F: - Jo, jo, men alla missöden i Göteborg bestod egentligen av en rad provokationer, både från polis och aktivister. Men det är viktigt att se skillnad på vilka som .

LP: - Jag skall i varje fall rösta moderat i år! Dessutom tror jag bestämt att jag alltid varit moderat innerst inne. Jag var rätt rebellisk under mina första år i politiken. Redan i skolvalet röstade jag ju blått, för att jag helt enkelt tyckt det varit de bästa. Jag har ju alltid tyckt Ronald Reagan varit bättre än Gorbatjov till exempel. Jag tycker det är som konstigt om man nu är kommunist att acceptera spionbåtar som ligger och spejar på svenska militärbaser. Jag tycker man borde tänka till lite på vad man stödjer. Och jag stödjer moderaterna i år - helt klart!
F: - I år?
LP: - Ja, nästa val då. Men jag kommer då inte bli någon IT-nisse som springer omkring på Östermalm med en handdator under armen. Aldrig!
F: - Varför inte det då?
LP: - Jamen, IT-nissar med juppienallar och som sprätter och tror de är kungar i stan och får alla brudar.
F: - Är det så?
LP: - SÅ ÄR DET!
F: - Men du själv jobbar ju med IT.
LP: - NÄÄÄ SIII, det gör jag tametusan inte och kommer aldrig gör det.
F: - Men vad står IT för?
LP: - .Informationsteknik, informationssamhälle .
F: - Och vad jobbar du med?
LP: - TV OCH VIDEO!
F: - Och det är inte samma sak.
LP: - NEJ FÖR FAN, IT är ju data och internet och på sin höjd använder jag internet till att läsa mejl och ingenting annat. Det är ju bara skit resten.

F: - Men Pålle, IT är informationsteknologi och du jobbar just med det, att informera genom mediumet TV.
LP: - TV? VIDEO? ÄR FAN I MEJ INTE SAMMA SAK.
F: - Jo faktiskt.
LP: - För mig är och förblir IT alltid att vara data och internet och TV och VIDEO, TV och VIDEO, det har jag lärt mig i grundskolan, så är det!
F: - Suck.
LP: - Dig går det ju inte och snacka med. Du tycker allt jag säger är fel.
F: - OK. Då dricker vi lite öl istället.
LP: - Japp!

4. VIP-rummet

LP: - Tja Daniel det är Pål här. Det är så här att jag har tänkt ha inflyttningsfest på fredag och du är bjuden. Vi samlas alla vid Orminge C klockan 18:00. Därefter tågar vi mot lägenhet där festen är. Det är väldigt viktigt att du kommer i tid. Tiden för festen är avsett 19:00, för det blir en välkomstdrink med tilltugg och jag måste ha besked om du kommer eller inte så att jag kan avgöra hur många drinkar jag skall blanda . eller jag, det är väl egentligen min tjej, Lisen som skall blanda dem är det tänkt, men det är mitt recept. så... ja,ja. I vilket fall, vi är om alla jag har bjudit kommer, åtta killar och tre tjejer. Så det blir ett svinn på fem tjejer, så jag tänkte, du känner ju en del tjejer, om du kunde fråga några av dem. Helst singlar, det är trots allt, närmare fem singelkillar som kommer, om alla kommer det vill säga. Det vore ju bra. Dessutom, du vet ju, tjejer är ju så bra på att kackla, så jag tänkte om man är lika antal, kan man kanske undvika det. Ja, just det, höll på att glömma, jag kommer alltså ha en specialare också. Ett så kallat VIP-rum, dit inga tjejer får komma och där vissa utvalda får komma in för diskussion. För jag menar, en del kommer nog bara hit för att supa och hångla och då har man kanske inte så mycket i VIP-rummet att göra. Men du står med på listan. Faktiskt på andra plats, du är ju hyfsat bra på att diskutera, när du vill och så. Och det kommer att bjudas på en, kanske två specialare i VIP-rummet. En norrländsk variant som kommer hållas hemlig under hela kvällen. VIP-rummet är alltså sovrummet. Okej. Är det några oklarheter får du ringa i tid men jag kommer förmodligen att lämna mer information senare. Men ring i varje fall till mig när du hör det här, så kan du berätta vilka tjejer du tar med dig och så. Så.öhhh.vi säger så. och DU. du får för guds skull inte sprida ut det här om festen. Det är ju privatfest och man vill ju inte ha objudna gäster om man säger så. Det är så lätt att sånt sprids och så har man helt plötsligt hundra stockholmare här som inte alls fattar någonting om rockmusik. Så. men vi säger så, så länge. Hej då.


Om författaren

Författare:
Danjel Lindberg

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2001 15:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: