sourze.se

Konsten att gå på lokal.

Äta bör man...

Tre tisdagar var man ledig därefter var det en söndag. Denna var samman med mor och far. Tisdagarna i splendid isolation. Länge i säng - länge i duschen så all matos från arbetsveckan försvann. Dagen skulle ägnas åt frosseri - först mat sedan galanta damer. Barnbarnen sjunger ""så gick det till när farfar var ung " och nu skall jag berätta.

En lång promenad till restaurang Fenix. På vägen inköptes bildtidningen SE. Efter hälsningsfraserna med garderobiären önskades ett fönsterbord så man kunde sitta och studera trafiken från ovan. Matsedeln studerades. Den såg likadan ut som förra tisdagen - bara datumen var ändrad.

S.O.S & varmrätt 7,5 cl. angostura - en Ramlösa.
Löksill med 1 styck sillpotatis. Bena och njöt kryddsillen. En skiva kavring med kumminost låg på assietten vid sidan - som det småknaprades på. Det sista av snapsdropparna åkte i vattenglaset. Hela måltiden skulle försiggå i ultrarapid - orsak - klockan skulle bli tre så att man hade rätt till ytterligare 7,5 cl.

Tisdag fiskdag att man valde gratinerad spätta Florentin eller liknande som varmrätt. Klockan gick så sakta - hängde det en nykterist i visaren? Med ursäkten skall bara köpa kvällstidningen slank man en trappa ner till tredjeklassen och genom att "skjuta en kråka" låtsas äta för 50 öre fick man 5 cl i en lättgrogg. Lättgrogg 2,5 cl eau-de-vie uttalas "å-vi-dö" blandat med 33 cl vatten. Uppe igen med Aftonposten var det dags för eftermiddagskaffe med en Moses. Moses 5 cl svensk gin och 2,5 cl cacaolikör hur kunde man?

Innan det var dags för bastun skulle det betalas. En "blåklocka" räckte. Så kallades en tiokrona på den tiden.
På kvällen skulle dansen trådas på "Hippodromens restaurang" men det är en helt annan historia.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 12 aug 2001 12:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: