sourze.se
Artikelbild

Droger är olagligt för att det är farligt

Detta är ett debattsvar till Jakob Nyström som skrev "Knarka inte ihjäl er!" här på Sourze.

FMN Föräldraföreningen mot narkotika har idag ca 5500 medlemmar runt om i landet, från Boden i norr till Ystad i söder. Merparten av dessa medlemmar är föräldrar som har barn som är aktiva i narkotikamissbruk eller har varit det. De har med egna ögon sett vad narkotikan, främst då haschet eftersom det oftast är debutdrogen för unga människor, har gjort med deras barn. De behöver inte ha hänvisning till den ena eller den andra undersökningen, de ser vad de ser och det räcker gott för dem.

Sedan kanske du inte känner till, men det gör jag, att det hela tiden forskas på vad haschet gör med den som missbrukar det. Undersökningar som visar på hur skadligt det ändå är, vilka delar av människans hjärna som tar mest stryk och så vidare, men naturligtvis finns det också undersökningar som bevisar motsatsen. Så länge vi är "två läger" där vi har motsatt uppfattning om just skadeverkningarna, så länge finns det folk som tycker både det ena och det andra.

Jag är ofta ute och informerar föräldrar, barnen i skolorna brukar andra prata med, om droger och deras effekter på kropp och knopp. Aldrig att jag skulle säga att det med automatik blir så att den som testar en pipa hasch sedan slutar sitt liv som injicerande sprutnarkoman. Var har du fått det ifrån? Jag tror ingen FMN:are med lite kunskap om vad de pratar om, säger så. För det är naturligtvis inte sant.

Men vad som är sant, och det gäller alla narkotiska preparat och alla övriga droger med, är att det aldrig är individens ensak om han eller hon vill knarka eller droga bort sitt liv. Har du inte förstått att det kring varje människa som börjar med droger finns en mamma, en pappa, några syskon, en morfar eller en farmor. Nätverket runt missbrukaren tar minst lika mycket skada av missbruket som den som petar i sig skiten gör. Så därför kan man inte säga att jag bestämmer själv hur jag vill göra med min kropp. Det drabbar bara mig. Så är det inte.

Sedan är det riktigt som du skriver att ingen dött av en överdos av hasch, men vad du kanske inte känner till är att många våldsamma dödsfall/självmord/mord inträffat där människan ifråga varit haschpåverkad eller rökt hasch. Så indirekt kan man väl säga att hasch också leder till "överdoser". Detta är inget som jag hittat på själv utan det kommer från forskare som tittat på narkotikarelaterade dödsfall.

Heroin är dödsfarligt. Inte bara ur misärsynpunkt utan just för att det är heroin. Heroin omvandlas till morfin i kroppen och vad det gör med folk kanske du också vet. Den som tar heroin blir lugn och sömnig. Men så blir också kroppens alla inre organ och till slut upphör andningen på den som fått för mycket heroin i sig. Så gick det för vår dotter Kersti som 15 år ung dog av en överdos heroin. Obducenten sa att döden var ganska omedelbar just för att andningen upphört och det var ju en stilla tröst för oss föräldrar som du kanske förstår.

Tvärtemot din uppfattning så tror jag inte att ungdomar idag fullt ut vet vad som händer när man börjar med droger. Jag vet att uppfattningen bland många är att så länge man inte injicerar heroin eller amfetamin, om man bara röker hasch eller rökheroin, petar i sig lite ecstasy eller dricker en kork GHB eller GBL, sniffar lite amfetamin eller kokain- är man inte narkoman. Så tror många.

Men vad de inte vet och förstår fullt ut är att ett beroende inte kommer samtidigt med första pipan hasch eller första ecstasytabletten, det kommer smygande utan att man direkt märket det. Plötsligt är det inte längre jag som har kontrollen över drogen, det är drogen som har kontrollen över mig. Jag har blivit beroende. För en del går det fort, för en del tar det längre tid, men med trägen ihärdighet i knarkandet drabbar det alla till slut. Men just den där övergången från "vanligt" missbruk till ett beroende tror jag inte att många unga känner till.

Jag tycker det är fel att jämföra alkohol och narkotika som du gör. I Sverige har vi, efter manifestationer, demonstrationer, namninsamlingar och till och med en narkotikamarsch från Mora till Stockholm, 33 mil, fått en lagstiftning som stämmer överens med 94 procent av svenska folket. Vi har fått en heltäckande lag som kriminaliserat all icke medicinsk befattning med narkotika. Så är det. Vi var många FMN:are med varierande men ändå lika erfarenheter som slogs för den lagen. Tyvärr har vi ingen motsvarande lag för alkohol, för vi vet också att de allra flesta unga som testar narkotika första gången gör det med alkohol i kroppen.

Vi vet också att många idag är blandmissbrukare och blandningar av alkohol och olika narkotika, till exempel Rohypnol och alkohol, kan få förödande konsekvenser. Se på "Brommamordet" i vintras och många andra hemskheter som hänt under den senaste tiden. Alltså har vi en lag som gör att det inte går att bruka narkotika. Det som är kriminellt enligt lag är missbruk, det som inte är kriminellt enligt lag, alkohol, kan brukas och gör det av många. Många, de allra flesta, klarar av att bruka alkohol, många gör det inte. Vad det för med sig just med tanke på anhöriga vet både du och jag.

FMN har sin uppfattning klar om narkotika. Som jag skrev inledningsvis har vi levt med narkomaner 24 timmar om dygnet och sett vad som sker med den som missbrukar narkotika. Förhoppningsvis har du sluppit uppleva det helvetet. Vill du mera utförligt ta reda på hur det är kan jag rekommendera två böcker jag skrivit själv. En om vår dotter: "Varför måste Kersti dö?" och en där jag intervjuat mammor till narkomaner som heter "Mitt barn är en knarkare, Åtta mammor berättar". Båda finns säkert på närmaste bibliotek. Läs dem och se hur livet för familjen blir med en narkotikamissbrukare bland de övriga familjemedlemmarna.

Vi läser vad som skrivs om narkotika, visst gör vi det. Vi läser både det som skrivs av dem som tycker som oss och det av dem som inte tycker lika. Men någon omvärdering som du ber oss om kommer inte att ske så länge läget är som det är. Vi tror inte heller att alla unga människor kan fatta rätt beslut om de ställs inför valet att röka eller inte röka cannabis. Det är för mycket som står på spel för unga människor i utveckling att vi som föräldrar känner ett ansvar att hjälpa dem att välja. Narkotika är inte farligt för att det är olagligt, det är olagligt för att det är farligt. Så enkelt är det.

Vård och kärlek räcker tyvärr inte långt i behandling av missbrukare. Adekvat behandling där missbrukaren får hjälp med att förändra sitt beteende är det som behövs för att få tillbaka en drogfri unge igen. Tror du inte att även missbrukarbarnet fått kärlek i sin familj trots att han kanske splittrat hela familjen med sitt missbruk? Det är nämligen inte helt ovanligt att föräldrar drar åt varsitt håll när de får en missbrukarunge, de klarar inte av all den press det för med sig. Vård som är lika med tak över huvudet och mat på bordet och en säng att sova i, kan du och jag också ge. Men till beteendeförändrande behandling krävs det utbildad personal, det tar tid och det kostar pengar. Försök du att få våra beslutsfattare att förstå det i stället för att hugga på FMN som bland annat gör detta så att vi kan få hjälp till våra barn innan det är alldeles för sent.

Lika lite som jag gillar folk som generaliserar och drar alla över en kam, "FMN säger det och det", "FMN gör det och det", lika mycket gillar jag att debattera narkotikafrågan, så hör gärna av dig igen när du läst det här så kanske vi kan träffas och prata vidare.

PS: Jag är informationssekreterare på FMN RIKS eller "den smått fanatiska FMN-gumman från teve"... vi är samma person.


Om författaren

Författare:
Lena Andersson

Om artikeln

Publicerad: 09 aug 2001 10:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: