sourze.se
Artikelbild

Heja handikappidrotten!

När det på sportsidorna skrivs om en idrottsprestation utförd av en handikappad person, handlar det oftast mer om idrottarens funktionshinder än om själva prestationen, tävlingen och medtävlanden.

I mitten av juni befann jag mig på Forsgårdens Golfklubb i Kungsbacka för att invänta första omgångens resultat från Samhall International - Sveriges största golftävling för personer med funktionshinder.

Jag kan inte precis påstå att jag blev nedringd av sportjournalister. Trots flera landslagsspelare på banan, pressmeddelande från Svenska Golfförbundet och mediarapporter på webben. Några få redaktioner visade dock direkt intresse för tävlingen; Göteborgs-Posten, Gefle Dagblad, Norra Halland och Hallands Nyheter - och till er vill jag rikta ett stort tack.

I övrigt var det trögt. Eftersom hälften av de 55 deltagarna var svenskar borde det enligt mitt tycke ha varit större medialt intresse än vad som påvisades.

Dagen före första ronden ringde jag runt till alla möjliga sportredaktioner för att kontrollera hur många som egentligen hade läst pressmeddelandet. Förutom ovan nämnda tidningar hade ingen sett det. Och ingen hade läst min första rapport, som för säkerhets skull skickades både via e-post och fax. Och när jag kontaktade TT:s stora sportredaktion i Stockholm fick jag beskedet att TT inte skriver om handikappidrott överhuvudtaget.

Varför är det så? Mig veterligen finns det många svenska idrottare med funktionshinder som är otroligt duktiga och värda att uppmärksammas - för sina prestationer. I svenska golfhandikapplandslaget har några av killarna lägre än 4 i handicap plus det fysiska handikappet. Ta en runda med dem, om ni vågar!

När jag ringde till sporten på P3 blev svaret vi rapporterar aldrig från amatörtävlingar. Men handen på hjärtat - hur många handikappade proffsgolfspelare finns det i Sverige egentligen? Inga, enligt Svenska Golfförbundet. Den enda NA-spelaren har rätt att ta emot prispengar med funktionshinder i Sverige är Johan Kammerstad, Eskilstuna Golfklubb.

Nej, tydligen är det mer angeläget att uppmärksamma Magdalena Forsberg när hon halkar i duschen bl a i TV-sporten, TT och med det flera tidningar än att berätta om hur duktiga golfspelare med funktionshinder Sverige har.

Just nu pågår handikapp-EM i simning i Sverige och jag hoppas verkligen att simmarnas prestationer får en värdig uppmärksamhet på sportsidorna.

Och till er som undrar hur det gick på Forsgården: 16-åriga Kim Holm från Västmanland slog europaeliten - trots att det bara var hans sjätte tävling någonsin, och trots många erfarna och kvalificerade medtävlanden.

ps. Jag är press- och mediachef på Samhall AB


Om författaren

Författare:
Lotta Wahlqvist

Om artikeln

Publicerad: 01 aug 2001 15:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: