sourze.se

Makten om mamma eller pappa

Hur mycket kan/får en annan person bestämma över dig?

Förr eller senare i livet så blir de flesta av oss mamma eller pappa. Men vad händer om man helt plötsligt inte längre trivs med varandras sällskap? Vissa biter ihop och lever med varandra, "bara tills barnen blivit stora" som de säger. "Vi håller ihop för barnens skull..."

Fast jag som dock INTE är mamma, men dock skilsmässobarn kan tycka att man skall bryta just för barnens skull när man inte längre VILL leva ihop. Barnen mår bättre om man själv mår bra. Idag kan jag faktiskt inte ens förstå att min mamma och pappa en gång i tiden har varit tillsammans.

När en mamma och pappa skiljs åt är det mycket som skall delas upp. Möbler, konton, räkningar, fotografier och alla andra petitesser... men hur gör man med barnen? Tyvärr, måste jag säga, här vet jag alltför många fall där pappan ELLER mamman helt och hållet SKITER i sina barn. Den förälder som "väljer bort" sina barn fortsätter bara att knulla runt och leva loppan. Den andra finns kvar med allt ansvar på egen hand.

Tyvärr måste jag även säga att generaliserat sett så är det mest känt att papporna skiter i sina barn. Vad jag kan se så har Försäkringskassan sugit åt sig av denna generalisering. Alla underhållsregler verkar vara baserade på att papporna inte tar hand om sina barn alls.

Tänk dig nu att DU är förälder. Du har separerat med din sambo som du har två barn med och ni har kommit överens om att du skall betala 1500:- i månaden och ni kommer att ha barnen varannan vecka. Vid inköp av sådant som kläder och annat som kostar lite mer så skall ni dela på kostnaderna. Dagisavgifter och andra stående kostnader delar ni också på så klart! "Fint som snus!" Saken är bara den att efter ett litet tag så blir ni väldigt osams och din före detta sambo går inte längre med på er överenskommelse.

Han/hon går till Försäkringskassan och begär underhållsstöd. Detta innebär att du kommer att få betala 2400:- per månad. Du FÅR inte längre ha dina barn varannan vecka för din före detta sambo. Från och med nu kommer du endast att få se dom mellan onsdag-söndag varannan vecka. Du kommer att hämta dom på onsdag eftermiddag på dagis och lämna dom till honom/henne på söndag eftermiddag. Förutom de 2400:-/månaden så betalar du allt som ni gör när du har dom. Du kan ge dig på att dom vill ha leksaker och annat när du har dom också. 0

OM du hade fått ha dem som du hade dom från början varannan vecka så kallas detta enligt Försäkringskassan växelvis boende. För dig och din före detta sambo så innebär det att Försäkringskassan kan betala ut något som heter utfyllnadsbidrag... och allt vad det nu innebär. Du försöker kompromissa och säger att du kan betala mellanskillnaden så att det blir samma summa som för fullt underhållsstöd. Bara du får träffa dina barn som vanligt varanna vecka. Din före detta sambo är bitter på dig, du blir nekad.

Hur pass stor makt kan och får en förälder ha över en annan? En mamma/pappa som bryr sig, som vill och som engagerar sig? Skall inte den föräldern få träffa sina barn lika mycket som den andra? Föräldrarna skall väl se till sina barns bästa? Barns bästa är väl, i normala fall, att träffa båda föräldrarna lika mycket? Detta är faktiskt inget ovanligt. Jag vet flera ensamma föräldrar både mammor och pappor som önskade att den andre föräldern åtminståne kunde visa sig på barnens födelsedagar!

Nu är inte jag förälder, och många kan tycka att "där sitter Nettan och snackar! Nettan vet för fan ingenting om det här!" Men då vill jag att ni talar om det för mig! Skall en förälder kunna bestämma hur som helst över en annan? Vilka rättigheter/skyldigheter har man som förälder? Och vad kan man göra för att få mer umgänge med sina barn när den andre föräldern vägrar?


Om författaren

Författare:
Nettan Holmström

Om artikeln

Publicerad: 27 jul 2001 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: