sourze.se

Det var mycket bättre förr

Tänk på hur det var på sjuttiotalet. För alla svenskar fanns det en sport som var större än alla andra, en sport som små pojkar drömde om att få delta i.

Flera svenskar deltog redan i den, och dessa gentlemän var riktigt duktiga och befann sig ofta på förstaplatser.
Vilken sport det var? Formel 1.

På den tiden som Jackie Stewart var fartfantomen, och Niki Lauda tog den stegrande hingsten från Maranello till flera VM-segrar, var faktiskt riktigt många svenskar intresserade av Formel 1.

SVT skötte tv-sändningarna, och intervjuade förarna. Just den tiden väckte f1-intresset i min familj. Min moder hade tidigare varit på Råbelövsbanan på f1-tävlingar, men aldrig riktigt brytt sig. Men när Ronnie och Reine kämpade om förstaplatsen, blev även hon intresserad. Likaså min fader. Och alla hans fem bröder. Alla i min släkt som är av den generationen, är intresserade av f1 och kan dagens startfält. Men går man en generation neråt så är det bara jag och mina två syskon som har detta intresset, trots att vi är 17 kusiner.

Anledningen? Tja, jag skulle vilja påstå att det är den dåliga täckningen av just formel 1 här i Sverige. Australiens Grand Prix visas i efterhand, hur kvalen gick får man läsa på text-tv, och Brasiliens Grand Prix visas i ett 30 minuter långt sammandrag klockan 23.00 på natten. Men det är ju helt klart en dröm för en yngling som har ett tyska-prov på tio sidor, att sätta sig mitt i natten för att kunna se sin favoritsport. TV4 hade tjänat på att sända från Brasilien klockan 21.00, när loppet startar svensk tid!

På toppen av allt så bryts alltid de riktiga f1-loppen som sänds live eller i efterhand 13.55, i halvlek eftersom ett litet fånigt program på två minuter ska visas och omhuldas i åtta minuters reklam. Då vill jag bara ställa en fråga till TV4: Om ni fick hand om att sända VM-fotbollen, en sport som har minst lika många intresserade som f1-sporten i världen, skulle ni då bryta det för reklam när de hade spelat i tio minuter? Och då pratar jag om VM-finalen mellan typ Brasilien och Frankrike. Hade ni gjort detta, och sänt det i Brasilien, då anar jag att raseriet i stugorna hade varit på topp. Antagligen hade uppretade folkmassor på över hundratusen människor samlats framför TV4-huset och försökt elda upp det.

Vad TV4 håller på med, är mygel! Och det är för just detta som Bernie Ecclestone, Formel 1-s Gudfader, är så sur över TV4 för. Om de inte aktar sig så kanske han säljer över det till TV3 eller SVT. Vem vet?

Fast just det hade varit en dröm. För SVT hade på sin tid bra kommentatorer, bra sändningar, och intervjuer med förarna! Med TV4 får man vara glad om man begriper kommentatorernas snack, deras sändningar är sämre än på 70-talet trots att utvecklingen inom tv har gått framåt! och förarna intervjuas drygt en gång om året om man har tur!! Och då får man vara glad om det är en hyfsat intressant förare som Eddie Irvine eller Mika Salo. En titel-anspirant är inte att tänka på!

Nej, det enda vi kan hoppas på är att Kenny Bräck höjer motor-intresset här i Sverige så pass mycket så att fler ser TV4-s katastrofala sändningar, och höjer rösten och protesterar! Tills vidare så sitter vi trogna anhängare vid våra tv-apparater, stänger av ljudet, och kommenterar själva loppen. Det vill säga det lilla vi får se av dem.


Om författaren

Författare:
Katarina Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2001 09:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: