sourze.se

Vi måste få skriva vad vi vill som rubrik

Förutsatt att det inte bryter mot Sourzes publicistiska regler 1 och 2 så måste vi få skriva vad vi vill, med vilken rubrik vi vill.

En debatt har startat angående texter i allmänhet och rubriker i synnerhet innehållandes könsord, svordomar och andra så kallade grova ord.

Jim Boistrup skriver i sin artikel Vinn 10000:- Sourze 010712 "vem vill inte vinna tiotusen bara genom att skriva könsord i rubriken?"

Claes Croner skriver i sin artikel No more dirty headlines på Sourze Sourze 010714 att "jag hoppas och tror på en förändring vid rubriksättningen och på Sourzes så kallade policy därvidlag".

Eftersom mitt namn är nämnt ett par gånger så känner jag att jag vill förtydliga ett par saker. Claes Croner skriver bland annat att "Kajsa har klart deklarerat var hon står" i ett sammanhang som, iallafall för mig, får det att verka som om jag är FÖR en rubrikcensurering. Det är jag INTE. Däremot har jag skrivit, i en kommentar till Jim Boistrups text att JAG finner det svårt, för att inte säga omöjligt att skriva könsord eller ens en svordom. Därmed inte sagt att jag inte tycker att andra ska få göra det. Även jag måste erkänna att ett och annat svärord faktiskt kan vara på sin plats ibland och om man skriver en artikel om det kvinnliga könsorganet så tycker jag att man kan få ha en rubrik som den som Åsa Wikman hade på artikeln som vann flest-läsare-priset i juni månad. Nej, nej, blunda inte, jag tänker inte skriva rubriken.

Men på det hela taget så tycker jag att det är synd att trenden har varit att fler och fler - lockade av Mammon, månne? - ser sig manade att ha med ett "fult" ord i rubriken. Synd och trist. Just därför tänker jag absolut INTE byta forum, något som Claes Croner också tar upp i sin text. Istället tänker jag, och jag uppmanar alla andra att göra detsamma, öka min frekvens av texter utan four-letter-words.

Men - och jag kan inte nog understryka detta - jag är INTE för en censur av texter eller rubriker. Bra texter är viktiga, men tryckfrihet är ännu viktigare.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2001 11:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: