sourze.se

Ge inte Kina OS 2008

Det är med förskräckelse man anar att Kina kommer att kamma hem spelet i den pågående kampen om de åtråvärda olympiska spelen 2008.

Detta sker med, om inte öppet så tyst, stöd från det politiska och ekonomiska etablissemanget.

Argumentationen mot ett öppet avståndstagande handlar ofta om att ökade kontakter läs handel leder till att demokratisering påskyndas eller att idrott och politik inte skall beblandas.

Problemet är att dessa argument inte appliceras konsekvent på alla skurkstater, utan endast på dem där ekonomiska eller strategiska vinster kan åstadkommas.

En diktatur är en diktatur. Punkt slut.

Det är sorglustigt att ser hur representanter för idrott, politik och näringsliv nästan slår knut på sig själva när de försöker försvara sina kontakter med en av världens värsta diktaturer någonsin.

Alla vet ju hur Kina ser på mänskliga rättigheter och hur vidrigt man betett sig mot det fredliga Tibet. Vapenrasslet mot Taiwan torde också mana till eftertanke.

Nej, en mer rakryggad hållning i förhållande till kommunistdiktaturen vore verkligen på sin plats. Låt oss aldrig glömma de frihetslängtande studenternas mod på Himmelska fridens torg 1989.


Om författaren

Författare:
Anders Alnesten

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2001 18:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: