sourze.se

Jag älskar serber!

Hon levde i rädslan i ett så fritt land som Sverige under mottot: "Säg inte till någon att jag är serb."

Säg inte till någon att vi är serber, bad en gammal kvinna mig. Hon fortsatte: "Det är svårt att vara serb här i Sverige. Medierna har gjort en sådan propaganda emot det serbiska folket. Alla hatar oss."

Jag försökte säga till henne att låta tiden gå, för den politiska situationen ändrar sig hela tiden, den siste blir först, den förste blir sist. Jag tänkte på hur vi européer spred hatet emot judarna under andra världskriget, och idag är judarna den ledande kraften i världen både politiskt och ekonomiskt.

I månader, eller kanske till och med i år har jag försökt förstå den gamla kvinnans ord som var serb till sin nationalitet och svensk om man tänker på alla åren hon bott i Sverige.

I början av 90-talet började hon leva i rädslan. Hon var rädd för alla medier som spred hatet. Hon var den som folket hatade pga medierna, hon var serb.

Hon levde i rädslan i ett så fritt land som Sverige under mottot: "Säg inte till någon att jag är serb." ... "Serber mördar, serber rånar, serbiska massgravar, serbiska fångläger, serber våldtar, serber... serber. Serber är de största krigsförbrytare som ska till den rättvisa ? domstolen i Haag. Serber... serber.

Med denna text vill jag inte säga att det de serbiska krigsförbrytarna inte gjort sig skyldiga till sina brott. Jag bara undrar var medier varit när andra nationaliteter gjort likadana brott mot de serbiska barnen. Var har medierna varit när även de serbiska kvinnorna våldtogs? Varifrån kom en miljon serbiska flyktingar? Serber kan väl inte ha dödat sina egna också? Medierna är ensidiga och de sprider hatet.

Jag gick tillbaka i tankarna till tiden då jag gick i skolan. Det var tiden av "Titos demokrati" det vill säga "Titos diktatur" när kommunisterna via medier skapade en bild av stort hat gentemot det tyska folket. På grund av andra världskriget och Hitler. Varje dag i skolan fick vi höra att tyskar är idioter, att de är fascister och nazister, att de är mördare, att de rånar, att de våldtar, tyska massgravar osv.

Alla vi lärde oss att hata Tyskland och hela det tyska folket. Medierna har lärt oss att hata; och alla de som inte höll med detta fängslades.

För 20 år sedan åkte jag till Tyskland. Där träffade jag
underbara människor som har tid för allt från arbete till fester. En tysk var min arbetsgivare, en tysk var min vän. Jag älskar Tyskland.

Har ni någonsin sett eller hört att pengar samlas in i kyrkan för serbiska barn? Har ni någonsin hört att en serbisk tjej våldtagits under kriget? Har ni någonsin hört att det serbiska folket fördrevs från sina hus? Inte?
Varför inte?

För att medierna inte ser det som sin uppgift att sprida sanningen. De har i uppdrag att sprida hat mellan människor, precis som de gjorde under "Titos diktatur".

Jag älskar serber och tyskar. Jag älskar Israel och arabvärlden. Jag älskar Sverige. Jag hatar inte medierna. Jag vill bara att en gammal serbisk kvinna inte ska behöva vara rädd i ett fritt land.


Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 09 jul 2001 13:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: