sourze.se

Aftonbladet Hälsa stinker!

Hur kan en Hälsobilaga ha rubriker som "Banta 5 kilo på 7 dagar" och "Här är 11 dieter som gör dig smal snabbt".

Dagligen läser man saker som är helt befängda, utan att reagera med mer än en axelryckning, men när jag läste Aftonbladets bilaga Hälsa 010609 så blev jag jäkligt förbannad.

På förstasidan utlovas alltså viktminskningar på upp till fem kilo på en vecka och inne i tidningen fortsätter redaktör Christina Bäcker som om hon vore värd för nån amerikansk talk-show. "Ämnet idag är: Människor som gått ner 150 kilo på 8 timmar".

Hon skriver, "Det är därför man står där och stönar framför spegeln, några veckor innan midsommar. Om man hade gjort allt rätt så hade klänningen fortfarande suttit perfekt, inte korvat sig så konstigt i midjan... Om du vill slippa köpa en ny klänning har vi tio hårda, snabba lösningar för dig i det här numret."

Vad hon och de andra på redaktionen har gjort, är att sammanställa elva av de mest kända, farliga, hopplösa och fullständigt meningslösa mirakeldieterna och presentera dem för läsarna som om det vore Guds gåva till överviktiga kvinnor.

Låt mig ge er några exempel ni som i likhet med mig har provat nästan alla av dessa någon gång under de senaste 15-20 åren kan bara luta er tillbaka och förhoppningsvis le lite överlägset och skaka på huvudet, eftersom ni troligtvis, den hårda vägen, kommit fram till att inget av detta funkar.

Bantarsoppan: Gör en soppa på rotfrukter, lök, buljong och lite annat och ät i stort sett bara detta i en vecka. Gaslarm utfärdas.

Champagnedieten: Ät allt utom socker, honung, sylt och karameller och drick champagne till. Baksmälla utlovas.

Flygvärdinnedieten: Alla som har bantat och som har nån slags självaktning har provat denna tortyrdiet. Banan och kaffe, kokt fisk och blomkål, råa haricots verts. Hungerkänslor garanteras.

Och så vidare, och så vidare. Den ena värre än den andra. Det är klart att man går ner i vikt med hjälp av vilken som helst av dessa metoder. Ju mindre du äter, desto mer går man ner, det vet ju minsta barn. Men varför då äta nåt alls?

Sluta tugga helt och hållet, man klarar sig länge på bara vatten. Garanterat fram till midsommar. Så kan man stå där som ett levande lik vid midsommarstången, utmärglad och hålögd och med spruckna läppar och trött röst väsa fram muntra sommarsånger samtidigt som man uppbådar sina sista krafter för att kunna dansa med sina barn. Men man är ju iallafall snygg i sin klänning, eller...?

Vad som däremot inte sägs är att när du gått igenom en sån här mirakelkur så går du garanterat upp i vikt igen. Har du gått ner sju kilo så går du upp nio-tio. Snabb-bantning leder till att kroppen reagerar som om du svälter, vilket den givetvis inte vill ha någon del i, och gör allt för att stoppa.

Nu skulle jag gärna vilja veckla in mig i allt som händer i kroppen när den utsätts för dylika påfrestningar, men jag är inte helt säker på att jag får allting rätt vad gäller minskad ämnesomsättning, förbränning av muskler istället för fett osv, så jag avstår.

Vad jag däremot vet är att mirakelkurer bara är ett annat namn för jojo-bantning som i sin tur gör att man alltid efter ett par månader väger mer än man gjorde när man påbörjade dieten.

Jag tycker det är ansvarslöst och nedlåtande av Aftonbladet Hälsa att publicera och rekommendera metoder för att gå ner i vikt som bevisligen inte fungerar. Visst, jag blir smal till midsommar, men till kräftskivan har jag gått upp allt igen och dessutom lite till.

Förresten, en sak till. I anslutning till Bli-smal-snabbt-skräpet är det två reportage om ett par fantastiska människor som lyckats gå ner mycket i vikt. Tina 22 år har gått ner 27 kilo och Johan 18 år, har gått ner 50. All heder till dem, det måste vara en fantastisk känsla. Vad jag reagerar på är att i reportaget om Tina så fokuseras det bara på utseende, hur hon skämdes för sin kropp. "Nu visslar killarna efter mig" säger Tina. Samma person, Tomas Sjöman, har skrivit texten om Johan och där är det rubriker som "Nu orkar jag springa som alla andra".

Och vad lär vi oss då av detta, mina vänner. Jo, att män går ner i vikt för att få ett bättre liv, orka röra på sig mer medans kvinnor går ner i vikt för att behaga männen.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2001 09:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: