sourze.se

Demokrati kapitalism sant

Alla exempel från historien visar att samhällen där människor tillåts konkurrera på en fri marknad har utvecklats till demokratiska länder. Inga demokratier har överlevt utan ett kapitalistiskt system.

Demokratin är ett viktigt verktyg för att förhindra korruption och maktmissbruk. Vi ser runt om i världen åtskilliga exempel på politiker som stoppar skattepengarna i egen ficka. Kännetecknande för ett modernt och väl fungerande samhälle bör därför vara en offentlig insyn i statens angelägenheter, kombinerat med en demokratisk möjlighet att avsätta de styrande.

Det är ett faktum att endast de länder med en kapitalistisk ekonomi har utvecklats till moderna demokratier. Ändå finns det människor som säger sig vilja avskaffa just kapitalismen.

Vi människor strävar givetvis alla mot ett utopiskt samhälle, en perfekt värld där frid och harmoni råder. Problemet uppkommer när man försöker överföra dessa drömmar om bättre värld till handling utan att titta på konsekvenserna.

Människor får det inte bättre om vi avskaffar kapitalismen, människor får inte ett rikare liv. Människor blir tvärtom svagare och lättare att manipulera. Kapitalismen bygger nämligen på att alla - frivilligt - söker sin väg genom livet. Vi är alla anpassade till olika sysslor, vi kommer därav också oundvikligen hamna på olika positioner i samhället. Dessa naturliga ekonomiska hirarkier är ingenting som vi ska bekämpa.

Det är en levande myt att det en tjänar på, det förlorar en annan på. Denna myt stämmer inte med verkligheten.

Ända sedan de mest primitiva tider i mänsklighetens historia har människor handlat med varandra. Det har uppkommit naturliga mötesplater, marknader, där individer bytt varor och tjänster. Själva principen för dessa marknader är att ingen gör något som inte båda tjänar på. Säljer man en björnfäll mot ett praktiskt verktyg gör både jägaren och smeden en vinst.

Marknadsekonomin - kapitalismen - fungerar på samma sätt idag. Vi människor byter varor och tjänster med varandra. Det skulle bli klumpigt om vi bytte varor direkt, av detta skäl har vi utvecklat pengar för att underlätta och verka som ett "smörjmedel".

En anledning till varför vänstern just nu kan fånga upp så många ungdomar är det uppvaknande engagemanget för den fattiga delen av världen. Det sägs ofta att vi måste "tygla kapitalismen" så att den inte kan "suga ut" u-världen. Men är det verkligen kapitalismen som suger ut u-världen? Är det verkligen möjligt enligt den princip som jag just illustrerade?

Mitt svar på den frågan skulle bli ett rungande nej! Vi i väst bör istället titta på våra egna samhällen. Vilka mekanismer, orsaker, finns det till att vi har utvecklat våra länder? Borde vi inte försöka ge u-länderna samma möjligheter till att utvecklas - genom kapitalism - som vi fick under 1800- och 1900-talen?

Det här är en djupt solidarisk fråga och den kräver att man tänker efter innan man svarar. Är våra principer om att vi är "emot kapitalism" viktigare än det mänskliga värdet?

Människor, speciellt i Sverige, verkar lyckligt omedvetna om det mänskliga lidande som kommunistiska lösningar - stoppskylten för kapitalismen och därmed demokrati - lett till. De är lyckligt ovetande om Lenin, Stalin, Pol Pot, Fidel Castro med fleras massmord och den hungersnöd som blivit följden av kommunism. Skulle det bli bättre om vi gjorde ett nytt försök att införa detta system?

Inte om vi fortfarande har de grundläggande tankarna om byteshandel i bakfickan. Och även om det, stridande mot all form av visdom inom ekonomisk, historisk och samhälleig vetenskap, skulle fungera, är det värt att utsätta oss för en så överhängande risk för terror och toppstyrning bara för tanken att det KAN praktiseras?

Det skulle kunna skrivas åtskilligt mer inom detta ämne, sida upp och sida ned. Förhoppningsvis kan i alla fall denna artikel, trots dess begränsade omfattning, få Dig att börja reflektera över kapitalistiska frågor och dess samband med vår demokrati. Kanske är det dags att ompröva redan intagna ståndpunkter?


Om författaren

Författare:
Emil M Holmström

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2001 09:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: