sourze.se
Artikelbild

Vita overaller versus EU

Ovanstående kan verka som något konstigt, men det är helt förklarligt. Vad som behövs för att förstå är helt enkelt lite fantasi och mycket frustration över hur världen ser ut idag.

Vad jag tänker beskriva är en liten del av den stora globala motståndsrörelse som kommer mötas i Göteborg under EU-toppmötet. Perspektivet som jag ska beskriva det ur är organisationen Globalisering Underifrån. Namnet säger en del om vad den arbetar för.

Globalisering är något som pågår, lärda män bråkar om den rätta definitionen av den och slåss om när den började.
Jag kan helt enkelt beskriva det som nationalstatens förvandlande från en mer eller mindre kontrollerad yta till något som på ett nationellt plan blir okontrollerat.

Det som i dagens läge har blivit okontrollerbart är kapitalet. Kapitalet är något som finns hos eliten. Vilket alltså gör att globaliseringen sker på villkor uppifrån.

Där kommer andra delen av namnet in. Globalisering Underifrån jobbar alltså för en globalisering som sker på vilkor bestämda underifrån av till exempel bönder i delstaten Pernambuco i Brasilien och kvinnor i Sverige som är rädda för att gå hem ensamma på natten.

Hur kommer då de vita overallerna in i bilden? Jo, vid EU-toppmötet kommer det ske diverse aktioner. Den aktion som Globalisering Underifrån har jobbat med mest är något som kallas Vita overalls-aktionen.

Vad det innebär praktiskt är att man sätter på sig en massa skydd och över det drar man en stor vit overall. Sen går man tillsammans med sina likadant klädda kompisar in i polisavspärrningarna. Det som utbryter då är en sorts påtryckningskamp. Polisen står och försöker försvara sina ställningar runt Mässan där EU-toppmötet hålls. Samtidigt pressar en mängd vitklädda aktivister på dem.

Målet med aktionen är att antingen stänga ner mötet eller göra det öppet för alla som vill deltaga. Alltså direkt demokrati på europeisk nivå. Där skulle man kunna hålla möten om fattigdomen som drabbar marginaliserade människor inom och utanför EU eller kanske om hur djur lever instängda och allt mer formas till maskiner som bara fyller ett syfte. Nämligen att bli utnyttjade av människan.

Aktionen är helt öppen. Alla får delta.

Historien bakom aktionen kommer från Italien där aktivister kom upptäckte att de alltid ignorerades. Då tog man på sig de vita overallerna för att göra sig synliga. Tekniken fungerade med sina skydd på lyckades man till exempel stänga ner fångläger som man satt upp för så kallade "illegala invandrare".

De vita overallerna hävdar att ingen människa kan vara illegal. Det är en ganska absurd idé när man tänker på det att man på grund av var man fötts är illegal på andra ställen.

Att de vita overallerna inte synts här tidigare kan man ifrågasätta. Nog förekommer det likadana orättvisor här. Liknande fängelser för flyktingar vad jag förstår håller de bättre standard än de tidigare italienska byggda efter samma idé finns i Sverige. Strategiskt utplacerade utanför Malmö, Göteborg och Stockholm.

I och med Schengenavtalet som Sverige nu är anslutet till finns det farhågor att dessa specialfängelser skall fyllas med oskyldiga människor.

De vita overallerna kommer aktivt att bekämpa liknande förtryck. De kämpar för mänskliga rättigheter. De har många olika mål med sin kamp, men de kämpar tillsammans.

De har förutom Italien tidigare synts till på ställen som Madrid, Mexico, Prag och London.

De ser sig som kämpar mot nyliberalismen och för de öppna gränserna. Jo, du läste rätt, projektet EU - som enligt våra politiker skulle innebära mindre gränser - innebär istället att man bygger en fästning runt EU. Bara de priviligerade får röra sig som de vill. Lagarna för invandring blir betydligt hårdare, och hundratals människor dör varje år vid EUs gränser.

Att vägra godta gränsen som polisen sätter upp runt Mässan är att vägra godta gränsen runt EU. De vita overallerna använder sina kroppar för att skapa en konkret förändring. I overallerna är deras kroppar fria. Där kan ingen köpa deras arbetskraft eller manipulera bort deras åsikter. Dessa kvinnor, män, unga, gamla, arbetare, konstnärer, intellektuella, homosexuella, invandrare och utvandrare står för en kort stund i rampljuset.

De vanligtvis osynliga blir synliga. Det är svårare för förtryckarna att fortsätta när de vet att många ser vad de gör.

Det var väl inte så märkligt, men nog något värt att tänka på. Vita overaller åt alla?

Bild från Prag-demonstrationen 2000


Om författaren

Författare:
Patrik Gronostaj

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2001 16:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: