sourze.se

Stort test: vilken skoltyp är du?

Ska du betala böter när du skolkar? Få trista och pressande betyg redan innan du lärt dig klockan? Gör vårt test och se vilken skola du vill ha!

Ringa in ett alternativ till varje svar!

1. Vad vill du lära sig i skolan?

a Jag vill lära mig tusentals grundläggande och förnuftiga saker, som att kung Gustav III mördades på en maskerad 1792 och att hypotenusan är den sida i en rätvinklig triangel som ligger mittemot den räta vinkeln. Alla de här jätteviktiga sakerna måste jag komma ihåg för jag kommer att ha såå mycket användning av det när jag blir stor. Jag vill förresten gärna att lärarna proppar på mig så mycket onödig kunskap som möjligt, för kunskap är alltid makt, även om jag blir utbränd på kuppen.

b Jag vill framför allt lära mig att vara mig själv och vad det innebär att vara ung och människa i dag. Det är viktigt att jag lär mig historiska årtal och matematiska formler, men det är faktiskt inte det viktigaste. Alla måste förutom kärnämnena lära sig att våga tro på sig själva, engagera sig, vilja förändra världen och framföra sina åsikter.

2. Hur ska en elev vara?

a För att lärarna ska hinna hålla sina lektioner, så måste vi elever vara tysta och räcka upp handen när vi vill säga något. Att prata rätt ut eller på annat sätt störa är så klart förbjudet. Helst ska man faktiskt inte säga något överhuvudtaget - och absolut inte ge kritik! Vi ska aldrig tro att vi har en självklar rätt att delta i samtalet, utan ska vara medvetna om att det är skillnad på lärare och elever - allt för att bibehålla disciplinen i klassrummet, naturligtvis. Tysta och duktiga elever är bäst.

b Vi som elever ska veta och känna att allas åsikter är lika mycket värda, både i klassrummet och i övriga livet. Ingen ska behöva tycka att det är så jobbigt att prata inför klassen att de rodnar eller väljer att inte prata alls. Vi ska inte heller behöva oroa oss för att få elaka kommentarer eller att våra åsikter ska vara korkade. Vi ska kunna påverka i skolan, och därmed förstå att vi även kan påverka ute i samhället. Att ifrågasätta, kritisera och diskutera ska uppmuntras.

3. Ska elever som skolkar få betala böter?

a Jajamen! Det viktigaste är naturligtvis att vi är i skolan, för då slipper rektorn hålla på och ringa hem om frånvaro. Bara vi är där så ordnar sig nog resten. Vad vi tycker om skolan är inte lika viktigt. Man kan ju inte gilla allt, eller hur? Om vissa eleverna skolkar för att de mår dåligt får de väl gå till kuratorn. Fast en sådan har ju inte vår skola råd med, i och för sig.

b Skolan är till för att förbereda oss elever inför vuxenlivet och vidare studier. Den ska också uppmuntra lusten att lära. Om jag skolkar beror det oftast på att jag inte mår bra, eller att något är fel i skolan. Att tvinga oss elever som skolkar till lektionerna med hot om böter, är inget bra sätt att öka vår lust att lära direkt.

4. När ska eleverna få betyg?

a Från första klass, helt klart. Vi elever i dag är så slöa, vi behöver någonting som motiverar oss. Annars sitter vi bara hemma och spelar dataspel eller knarkar. Betygen blir en morot, så att säga! Förresten tycker jag att det är roligt att se hur det går för mig i skolan, även fast jag bara är sju år och inte riktigt förstått vad skolan kommer att innebära för min framtid. Jag älskar förresten att jämföra mina betyg med andra!

b Jag känner stor press av betygen, och det gör att jag får ångest inför att lära överhuvudtaget. Allt är kopplat till att prestera bra, även saker jag gör utanför skolan, för betygens skull. Jag vill därför ha betyg så sent som möjligt, men jag vill gärna prata med min lärare och mina föräldrar om hur det går för mig innan dess också.

5. Hur ska eleverna tänka när de slutar skolan?

a Tja, tänka och tänka. Vi ska ha lärt oss så mycket av det som står i läroplanen som möjligt, så att skolan vi gått i kan känna sig extra stolt! Det är det viktigaste. Vi ska ha bra betyg, så att vi kan bli fina människor när vi blir stora.

b Jag vill känna att skolgången gett mig något, att jag lärt mig saker jag kommer att ha nytta av i mitt framtida liv, inte bara för att jag ska få bra betyg. Jag vill att skolan ska ha gjort mig pigg på att lära mig ännu mer nya saker. Jag vill inte vara skoltrött, utbränd och redo för pensionering.

Räkna ihop dina svar!
Flest a? Grattis! Det är sådana som du som vi behöver i det svenska skolsystemet i dag! Du kommer verkligen att trivas. Välkommen!

Flest b? Tyvärr så har vi inte så stor plats för sådana som du i de svenska skolorna, det förstår du kanske? Skulle vi hålla på som du vill, så skulle ju eleverna bara flumma runt. Så, tyvärr dreamer, bättre lycka nästa gång!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 28 maj 2001 09:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: