sourze.se

Restips - Grekiska ön Kos

Stränder, molnfri himmel, en varm sol, bargator och ett hektiskt uteliv. Åker du en vecka till Kos är det bra att ta två veckor semester. Då har du en vecka att vila upp dig på när du kommer hem.

En av de mest populära resmålen bland de Grekiska öarna är Kos. Det är en ganska liten ö ca 6 mil lång, men här finns ändå en flygplats och två större städer. Den största heter Kos och den andra Kefalos. I Kos hittar man de flesta turisterna. Ibland lite för mycket turister. Gatorna kantas av restauranger, krogar, hotell och souveniraffärer så det blir nästan för "turistigt". I Kefalos finns däremot betydligt mindre turister. Här kan man komma närmare ortsbefolkningen, och tycker du om windsurfing kan jag rekommendera denna stad. Här går vågorna mycket högre än i Kos. Men som semesterort är Kos bäst.

Bargatorna.

Här på Kos finns det gott om långa bargator. Överallt ligger olika krogar och diskotek där hög musik pumpas ut så det hörs över hela stan. Här är det full fart hela natten. Man blir bokstavligen indragen på krogarna, och innan du bestämt vad man ska beställa, så står en drink eller något annat framför dig på bardisken. "Det bjuder vi på" säger de om man försöker betala, och sen är det igång! Happy houer hela natten, betala för en och du får två drinkar! Vattenpistol krig där det absolut inte var vatten i pistolerna, och vart man än vänder sig, är det någon som vill bjuda på OSO. En mycket stark alkoholhaltig dryck med lakritssmak. För de som vill ha en semester med mycket fest och party är detta ett paradis.

Detta bör du inte missa.

Bestämmer du att använda en, eller kanske två, av dina semesterveckor till en resa till Kos. Då finns det några platser du inte får missa. Att åka med i någon av de bussturer som resebolaget arrangerar är helt okej. Men det kan samtidigt bli tjatigt att bara gå ut och in i en buss och slussas runt av reseledaren som en får skock. Du har säkert sett filmen sälskapsresan! Då föredrar jag att hyra en bil eller moped och åka ut på egna upptäksfärder. Det var inte så farligt dyrt att hyra en bil, så en dag gick jag och lånade en jeep. Eftersom ön inte är så stor, så hinner man se det mesta under en dag med bil.

Paradise Beatch och Banana Beatch är två stora och fina badstränder som ligger ca 1 mil utanför staden Kos. En dag på någon av dessa badstränder kan rekomenderas. Här är sandstranden mycket finare än på stränderna i Kos. De är lite mer "grovkorniga".

En annan upplevelse är att åka upp bland bergen med bil eller moped. Det går att komma mycket högt upp över havet på smala och krokiga bergsvägar. Men se upp! Plötsligt kan det vara några bergsgetter mitt på vägen. När man åkt runt ett tag kan det vara mysigt att stanna vid en taverna i någon bergsby. Piili heter en av de byar som ligger högst upp. Där kan man även köpa guld, silver, keramik och läder. Oftast billigare än i Kos.

Några kilometer utanför Kos ligger en varm källa. Ifrån ett stort berg, kommer det ca 40 grader varma vattnet ut i havet. Här luktar det svavel, men det är en skön känsla att krypa ner i vattnet som är så varmt, att man nästan bränner sig.

När man tröttnat på att ligga och sola och bada på stränderna, är en dags tur med en badbåt ett bra alternativ. Du åker iväg på morgonen och kommer tillbaka senare under eftermiddagen. Det finns många olika båtar, med olika resmål. Men den turen jag åkte hade tre stopp, och mat ingick också i priset. Först stannade båten vid en gudomligt fin badplats på en liten ö. Därefter fortsatte vi till en annan ö, där vi stannade vid en liten stad. Det tredje stoppet blev strax utanför land. Där fick vi bada och snorkla ifrån båten. Att ligga på båtens "tak" och sola var kanon bra.

Slutligen.

Jag kan direkt konstatera att jag trivdes på Kos, så jag kan tänka mig att åka tillbaka någon mer gång. Kos är naturligtvis inte så "exotiskt", dit åker ju alla...... Men om du vill ha en solig och skön bad vecka med party hela nätterna. Då är det bara att packa väskan och åka iväg!

Att göra:
Här finns sysselsättning för de flesta. Du badar, solar och har det skönt. Men kan också åka ut på någon spännande upptäcksfärd och utforska ön.

Att se:
Bergen, varma källor och någon gammal ruin. Det finns många andra öar som är bättre i Grekland, om du vill se tempel, kyrkor, ruiner och gamla antika byggnader.

Shopping:
Att handla i Kos är lite billigare än i Sverige. Tänk på att pruta ner priset en hel del. I de små städerna på ön hittar du de billigaste platserna.

Nattliv:
Party, party och party igen. Hela nätterna är det alltid full fart. Denna ö slår alla de andra Grekiska öar när det gäller nattliv.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 2001 08:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: