sourze.se
Artikelbild

Kan tjejer skriva om sport?

Varför måste det alltid göras till en så stor grej när tjejer skriver om sport?

När män skriver artiklarna, är det texten man sätter fokus på. Men så fort en tjej har skrivit något så hamnar fokuseringen plötsligt på journalisten och inte på texten. Varför är det så?

Som nu senast, då Joachim Berner i sina nya löpsedelsåpa berättar att det behövs en blandning av människor på en redaktion. Därefter tar han upp genusläget på Expressen - "Av cirka 25 chefer är 10 kvinnor. Det jobbar 103 kvinnor och 219 män på Expressens redaktion. Men siffrorna kan lätt ge en bättre bild än den verkliga situationen. På exempelvis Sporten är blott två tjejer av totalt 25 medarbetare." Sedan får man reda på att "ett steg till på vägen" tas, och just sportredaktionen kommer att förstärkas -med fyra kvinnor.

Jaha?

Jag kan inte hjälpa att jag undrar vad han menar. Varför berättar han hur många kvinnor respektive män som finns på Expressen, för att sedan presentera fyra kvinnor som sina nya medarbetare? Var statistiken bara något han ville berätta sådär i förbigående och så var det bara en slump att Sportens nya krönikörer och reportrar var tjejer?
För det är väl inte så att han menar att de fått jobbet för att Sporten vill ha in fler kvinnor i redaktionen? Skulle han skrivit samma sak om Sporten fått fyra nya manliga skribenter?

Men ändå - det ska bli spännande, tänkte jag. Bara de inte skriver om damfotboll. Men visst, den första artikel jag läser av Linna Johansson handlar om, just, damfotboll.

Missförstå mig rätt här, jag tycker inte att det är fel att skriva om damfotboll - tvärtom gånger hundra! Men är det bara jag som får en känsla av "kolla, vi är jämställda - här är en tjej som skriver om sport! Vi sätter in en stor bild på henne också, så att alla ser! Och så är hon feminist också, så vi låter henne skriva om damidrott!".

Som om vissa journalister måste vara feministiska och ha hand om damidrotten, medan resten av redaktionen i lugn och ro kan fortsätta som den alltid gjort. Ska man behöva ha särskilda reportrar för att skriva om kvinnor?

Jag är helt övertygad om att Linna Johansson, Anja Gatu, Emma Sandell och Maria Sundvall är jätteduktiga. Varför kan de inte få vara det utan att tidningen fokuserar så mycket på dem som personer, och på att de är tjejer? Jag tycker att det är jätteroligt att det blir fler kvinnor på sportredaktionerna, just för att öka mångfalden, som Joachim Berner pratar om. Men man kan öka mångfalden utan att skrika ut det varje gång. En ung manlig reporter från en betongförort bidrar till mångfalden utan att man varje gång han skriver en artikel behöver berätta om vem han är. Likaså en Linna Johansson eller Anja Gatu.

Jag tror inte att det är så att jag är synsk på något vis, men jag ser nästan alltid på en artikel redan innan jag börjar läsa om den är skriven av en tjej. Exempel: Handlar den om damidrott? Tjej jaja, ofta i alla fall... Är de på sista sidan med annorlunda utformad design? Tjej. Är det en stor bild på artikelförfattaren? Tjej eller Lasse Anrell... Kallas krönikan för saker liknande "Sport å de å sånt"? Tjej. Osv...

De enda undantagen är Anna Carlsson och Petra Thorén på Sportbladet. Jag tänker inte på att de är kvinnor - jag läser deras artiklar för att de är bra och spännande! Och, som sagt, jag tror inte att det beror på mig. Jag tror att det beror på att Sportbladet gör på det enda sättet som är riktigt jämställt - de låter Petra och Anna vara helt vanliga journalister och gör inte en så stor grej av att de råkar vara tjejer.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 24 maj 2001 22:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: