sourze.se

Jag är nöjd, tacksam och glad!

En lycklig idiot eller en olycklig Sokrates, är det de enda alternativ som finns?

Jag tycker du ska läsa rubriken en gång till innan du fortsätter. Verkligen läsa den!

Vad din reaktion än blir så lovar jag dig att det finns inget du kan göra eller säga för att förändra det. Jag är nämligen nöjd, tacksam och glad.

Och det är jag inte för att jag stoppar huvudet i sanden varje gång jag ser på nyheterna eller skärmar mig från det som är allt för skrämmande och ofattbart. Inte heller för att jag aldrig tillåter mig att vara ledsen, upprörd, arg eller egoistisk. För det är jag stundtals.

Nej, att jag är nöjd beror till största delen på att jag ser varför jag befinner mig där jag gör. Ja, även när jag befinner mig där jag inte önskar vara, så ser jag varför. Och att ha kommit på det alldeles själv med hjälp av livets erfarenhet gör att jag känner mig nöjd där jag är. Och om det blev en aning diffust så sug på den här karamellen: Jag är alltid där jag är, även när jag inte ser att jag är där jag är!

Att jag är tacksam är enklare att förstå. Det räcker med att kunna vakna varje morgon och vara frisk, att ha vänner, en familj, ett utvecklande arbete, att bo i Sverige, att få ge uttryck för sin åsikt, att vara omtyckt, osv. Den listan skulle kunna bli väldigt lång. Men jag reflekterar ofta över de "självklara" sakerna som för mig inte alltid är så självklara, och där föds tacksamheten. Jag är också tacksam för de prövningar som ligger bakom mig och de som ska komma framöver. Bättre undervisning kan jag inte tänka mig i läran om att förstå mig själv och att få utvecklas vidare.

Glad är jag för allt det ovanstående, men också för att jag är jag och inte den kopia som jag i ett tidigt skede i mitt liv försökte vara. Det går ju inte att vara en slägga om man föds till en dunkudde. Eller tvärtom. Sen finns det ju de som påstår att den ena känslan tar ut den andra. Där säger jag att alla känslor verkar på samma gång, som parallella spår, med olika verkan vid olika tidpunkter. Andra påstår att det inte går att vara kreativ eller ge ifrån sig något djuplodat och seriöst om man inte lider eller är förbannad. Där säger jag; Skitsnack!

Så att vara nöjd, glad och tacksam är inte detsamma som verklighetsflykt eller avsaknaden av vettiga åsikter och engagemang. Det står vem som helst fritt att testa det, jag ställer gärna upp.

Vad säger du om det, gnällspik!?!


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 24 maj 2001 10:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: