sourze.se

SVT platsar i forna Sovjet

Jag skäms över SVT. De verkar se aktieinnehav som en dödssynd, när de avsätter sina egna chefer för fjuttiga 600 aktiers skull. SVT är stenålders och har inte insett att vi lever i marknadsekonomi.

Först avslöjar SVT:s anställda att cheferna har fonder och aktier, sedan toppar de sina egna nyhetssändningar med detta och låter cheferna skamset tala ut i nyhetssändningar. Sedan ger de cheferna sparken. Och toppar åter igen nyhetssändningarna och låter cheferna i det här fallet Maria Curman sitta i soffan och tala ut. Men hallå! Resten av Sverige har faktiskt insett att det är inte är någon dödssynd att äga aktier. Och vad förväntar sig SVT av sina chefer - att de bara ska äga aktier i det egna bolaget SVT? Det är ju en omöjlighet, när SVT inte ens är börsnoterat.

Och som Sveriges största medieföretag är ju risken stor att någon fond eller aktie eller option ska finnas i ett företag som konkurrerar med SVT, men det är väl inte hela världen? När aktieinnehaven är så små som i den numera sparkade Maria Curmans fall, som hade 600 aktier i MTG, så finns det inte den minsta chans för att hon skulle få insyn TV3: s verksamhet för det! Jämför sedan med det privata näringslivet, där många till och med sitter i konkurrerande bolags styrelser utan att det blir uppmärksammat av SVT. Varför vill de så gärna hänga ut sina egna?

Det känns faktiskt besvärande att betrakta de SVT-reportrar som hungrigt kastar sig över sina chefer, som vore de en flock hyenor som äntligen fått tag i sitt byte. Vad är det för en företagspolicy när man inte visar den minsta hänsyn eller respekt? I går frågade den "objektive" reportern om det var programchefens "girighet" som fått honom att inte sälja optionerna i TV4 tidigare. Girighet!?

SVT verkar inte ha insett att vi lever i ett marknadssamhälle. Deras träiga moral är stenålders och hör inte hemma i ett modernt samhälle. Ingen skulle bry sig om SVT-chefernas privatekonomi inte SVT själva gjorde det till förstasidesstoff. Jag tycker att SVT:s alla chefsskandaler visar det omöjliga i att hitta en ekonomiskt intresserad person som vill leda företaget. Det visar också på den omöjliga ekvation som SVT utgör i dagens samhälle. SVT är och förblir en förlegad koloss, som har tappat greppet om sin samtid. Jag skäms.

Avskaffa public service, så vi slipper se det här igen!


Om författaren

Författare:
Philip Persson

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2001 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: