sourze.se

Bocken brinner på Söder i Gävle

Boende på Söder behöver nästan aldrig bege sig till centrum, man har nära till allt, om man inte sitter i rullstol förstås!

Söder har egen post, bank samt två större matbutiker och dessa är inga problem. Men därefter finns inte mycket mer att hämta för den med en rullstol. Kungsgatan, södermalmstorg och mindre vägar på Söder kantas av butiker där variationsrikedomen är stor och urvalet riktigt bra. Man hittar det mesta, men varför ska butikerna utestänga de rullstolsburna? Gävle är en förhållandevis bra handikappanpassad stad, och affärerna centralt välkomnar alla gående och "rullande" på lika villkor. Men Söders köpmän gör livet surt för en funktionshindrad. Går man förbi den ena butiken efter den andra ser man entréer och skyltfönster som lockar. Men utanför varje entré sitter en irriterande tröskel. Ingen trappa med flera steg, och ingen låg dörrtröskel som man lätt kommer över. Bara ett trappsteg, som alltid är lite för högt för att man ska orka komma upp. Om man ändå skulle lyckas, med hjälp av avancerad bakhjulsballansering och starka armmuskler, att dra sig upp för den hårdkantade tröskeln, ställs man bara inför ytterligare ett problem. Framför näsan finns en stängd, och oftast tung dörr, och den går alltid utåt. Om dörren hade byggts så att man med ett kraftfullt tryck kunde knuffa in den hade många problem varit lösta. Men den går utåt och är omöjlig att öppna samtidigt som balanskonsten på bakhjulen ska utföras.

Dessa små detaljer, som en gående inte ägnar en tanke, ställer en rullstolsburen inför ett svårflörtat problem. Ofta får den rullstolsburne vända och avstå från det inköp som var planerat. Är inte det orättvist? Som tur är finns det lösningar på det mesta. En liten ramp och en automatisk dörröppnare och problemet är borta. Naturligtvis ger denna installation en kostnad, ca 15000 kr för dörröppnaren och 3-4000 kr för rampen. Men eftersom Söders köpmän har råd med en halmbrasa varje jul, och kommunen kan lägga flera miljoner på att bara rita om Gävles vapensköld, så borde säkert några kronor kunna satsas även på detta, eller hur? Och tänk vilken ökad kundkrets Söders köpmän kommer att få. De rullstolsburna, de äldre kunderna som kan ha det svårt att gå, samt barnfamiljerna med barnvagnar. Alla kommer de att få det enklare att komma in.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2001 22:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: