sourze.se
Artikelbild

Frihet är att få välja hamburgare

Liberalismens lära praktiseras i Sverige och omvärlden utan att vi märker det och kanske utan att vi vill det. Utvecklingen går mot ett och samma mål - frihet. Tyvärr en meningslös frihet.

"De odugligas elände, de olyckor, som drabbar de oförutseende, de latas hunger och de svagas undanträngande av de starka, som överlämnar så många åt fattigdom och elände, är utslag av en stor, vittseende godhet."

Låter det trevligt? Det är i alla fall vad en av de tongivande liberalerna, Herbert Spencer, ansåg. Liberalismen vilar helt enkelt på en stark individtro och i längden också en likgiltighet för alla andra som inte är lika starka individer. De svaga ska trängas undan.

Liberaler menar i princip att de starka människorna är de som tillgodoser sina primära behov bättre än andra. Deras rikedom ger dem möjlighet att skapa en hög materiell välfärd och ingen ska få hindra dem, kosta vad det kosta vill. De svaga och lata å sin sida är de som hellre ägnar livet åt annat än att tillfredsställa sina primära behov på ett så bra sätt som möjligt. Ingen ska få hindra dem att pinas i fattigdom och elände, kosta vad det kosta vill.

Men frihet är väl ändå inte att kunna välja en finare stereo, en bättre mobiltelefon eller en snabbare bil? Ligger den största friheten i att få roffa åt sig mer och mer pengar för egen vinning? Frihet i den bemärkelsen är ju meningslös och i längden en stor lögn - vilken frihet finns det egentligen i att tvingas arbeta minst halva sin vakna tid och ägna andra halvan åt att spendera och förvalta?

FRIHET är däremot att tryggt kunna stå på en stabil grund med garanterad tillgång till bostad och sjukvård och möjlighet att försörja sig på några få timmars arbete. Denna grund ska garanteras av samhället - inte riskeras av inkompetenta företagare. FRIHET finns i ett samhälle som byggs på gemensamma värderingar om osjälviskhet, samvete och ansvar. FRIHET är med andra ord att kunna utveckla sig och ägna sig åt de stora frågorna medan man slipper oroa sig för de små.

FRIHET är inte att kunna välja mellan MacDonalds och Burger King - FRIHET är att slippa tänka på hamburgare. Svårare än så är det inte.

Fundera en gång till vid nästa privatisering, avreglering, skattesänkning eller frihandelsavtal om alla dessa åtgärder leder till frihet eller något annat. Om processen fortsätter länge till är du och jag snart snärjda i ett konsumtionssamhälle där vi inte har något annat val - ingen frihet - än att på bekostnad av våra sociala och kulturella liv bli kuggar i maskineriet som har som enda syfte att spotta fram mer pengar och mer prylar.

Om vi inte vill vara kuggar blir vi tyvärr undanträngda och överlämnade åt elände och fattigdom av den stora vittseende godheten.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2001 10:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: