sourze.se

Straff lönar sig inte

Ramona Danlén förespråkar hårdare fängelsestraff i en artikel på Sourze. Min uppfattning är tvärtom att fängelsestraff skapar kriminalitet.

I vårt samhälle finns de som tror att straff lönar sig, och då menar de fängelsestraff: många, långa och gärna också hårda.

Ramona Danlén stämmer in i straffets lovsång. I artikeln "En misshandel och en våldtäkt" här på Sourze förespråkar hon strängare fängelsestraff. Hon menar att det skulle hjälpa brottsoffret och leda till en minskad kriminalitet. Hon avslutar med att skriva att om inte vi inför hårdare fängelsestraff kommer vi att ha det värre än i USA om tio år.

Danlén tycks missa någonting väsentligt med sin avslutande poäng. USA har högre och brutalare kriminalitet än Sverige. Samtidigt är deras strafflagstiftning mycket strängare. Som exempel kan nämnas att 1,8 miljoner amerikaner sitter i fängelse. Det är tio gånger fler fängelskunder per capita än i Sverige. Detta visar på att hårdare fängelsestraff leder till värre kriminalitet.

Det största problemet med fängelsestraff är att det skapar nya brott. Det är mycket större risk att en person som har suttit i fängelse begår nya brott än medelsvensson. Och gör man jämförelsen med andra vårdformer för brottslingar är andelen återfallsförbrytare lägre för dessa än för fängelse.

Det som skapar kriminalitet i samhället är utanförskap, inte jakt efter lyxartiklar som Danlén får det att låta som. Närhelst människor hamnar i utanförskap, blir de också kriminella i högre utsträckning. Arbetslöshet ger ökad kriminalitet. Hemlöshet ger ökad kriminalitet. Narkotikabruk ger ökad kriminalitet.

Fängelsestraff är den yttersta formen av utanförskap. Genom att sätta människor i fängelse talar vi om för dem, att de sannerligen inte är delaktiga i vårt samhälle. Vi önskar inte att de ska vara tillsammans med oss. Resultatet kommer onekligen också då att bli att dessa människor vänder sig från samhället samt dess regler och lagar.

Jag håller med Danlén på en punkt. Vi måste sätta brottsoffren i första hand. Men fler och längre fängelsestraff hjälper inte brottsoffren. Låt oss i stället använda våra resurser till direkt hjälp för dem.

Vi behöver inte fler fängelsestraff som skapar alienation och brottslighet. Vi behöver satsa våra resurser på att hjälpa dem som begår brott tillbaka. Att stänga ute fler människor från samhället löser inga problem.


Om författaren

Författare:
Torbjörn Perttu

Om artikeln

Publicerad: 16 apr 2001 15:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: