sourze.se

UR Akademin är humor!

Har du också alltid undrat hur man egentligen äter en kronärtskocka? UR Akademin är underhållning i högsta klass....

Det finns faktiskt någonting som piggar upp när man är hemma och sjuk och ynklig och har ont överallt, vad kan det vara tror du? Jo, det är faktiskt UR - utbildningsradion som jag pratar om.

Eller om man ska vara riktigt petig: UR Akademin. Jag har varit förkyld som bara den i några dagar och inte kunnat sova på nätterna, legat och hostat och stirrat ut i luften och sedan gett upp, satt mig upp och slagit på tv:n. Vad möter jag där? Jo, galenskap! Det är inte bara galet, det är fascinerande också.

Jag blev väldigt förvånad när min kompis Olle berättade att det är en av hans vänner som spelar bas i bandet som kompar tokstollarna i "Sing the gospel 2" som är ett av mina absoluta favoritprogram. Det går alltså ut på att lära ut gospelsånger. Ledaren heter Lasse och lär först ut text och stämmor och sedan hur de ska sjungas till kören som är där, och förhoppningsvis till dig och mig också, men det är ju en annan sak.... det bästa är att varje program avslutas med att man får höra hela sången i sin helhet - i en miljö som passar sammanhanget! Ni kan inte förstå hur underhållande det här är om ni inte sett programmet!

Jag har skrattat så jag grinat, jag har skrattat så jag fått ont i magen, jag har börjat skratta högt på bussen bara tanken på hur de ser ut när de är i full action dök upp i mitt huvud. I det senaste programmet jag såg skulle de iscensätta en begravning. Det bästa är att alla spelar över, allt är så dåligt och pinsamt och b-igt att det blir strålande! Titta nästa gång, nästa vecka är det ALLA programmen på raken natten mot tisdag, MISSA INTE DET!

Det finns såklart fler program att ägna sig åt. Några exempel: "Matlagning i det antika Rom", en så kallad mästerkock och en historier står och lagar äckligt godis i världens roligaste mijö. "Tala med Lisbet" är tokigt. Bäst är ändå första avsnittet där det handlar om hur man ska släppa loss rösten i kroppen, hennes stackars elever skämmer ut sig som bara den och jag skrattar så jag kippar efter luft. Förnedrings-tv snackar de om nu för tiden, och tänker på dokusåpor, hah! Då har de knappast sett "Tala med Lisbet!"

"Blommande måltid" är ännu ett matlagningsprogram - programledare är Kjell-Henry, det säger dig kanske inget men om jag säger Rocky och Vasakronan och reklam och stäng av värmen så kanske du vet vem jag talar om. Jo, det stämmer, och vet ni vad han lagar? Jo, fiskbullar, till exempel. Mycket spännande.

Det finns program som lär dig knyta slips, vett och etikett läs längre ner... göra lapptäcken, spela blues på munspel, hur man städar, lagar billig veggomat etcetera. Nej, jag lär mig inget. Men jag har jävligt kul när jag kollar och jag tittar hellre på UR än på på riktigt dåliga dokusåpor med idioter som bara sitter och super på bästa sändningstid.

Vett och Etikett-programmet nämde min farsa när vi käkade middag tillsammans, jag och min familj, för ett tag sedan när min bror fyllde år. Jag tyckte det var väldigt kul att han tog upp det. "Vad är det för galningar?" frågade han sig. Programmet lär ut saker som att när det står "klädsel: kavaj" på ett inbjudningskort så ska mannen "såklart" ha helst en ljus kostym - tjejen ska "såklart" ha kjol och följa mannens klädselnivå och måste ha lackskor på sig. Vi tjejer ska även ha huvudbonad på oss under måltiden. Man får även lära sig hur man ska äta kronärtskockor, att man inte ska hjälpa till att diska hos andra, hur man ska hålla skeden när man äter soppa etcetera. Helt meningslöst med andra ord!

Bäst är programledaren som jag seriöst tror är morsa åt Karin i "Äntligen Hemma" på TV4. Hon med bull-frisyren. Kolla upp! Det skulle vara kul att smygfilma tanten som leder programmet om hon lever efter de regler hon räknar upp varje vecka, det gör hon säkert.


Om författaren

Författare:
Ingela Olsén

Om artikeln

Publicerad: 05 apr 2001 15:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: