Om svenska kronor ersätts med euro och räntan är lika i hela EU, så för det en del problem med sig om/när ekonomin går sämre i Sverige. Därför måste vi skapa nya politiska verktyg så att vi kan möta lågkonjunkturer på ett sätt som gör att arbetslösheten inte breder ut sig.
LO har som ett sådant verktyg pekat på något som kallas för buffertfonder nationella ekonomiska resurser som kan användas som stötdämpare vid ekonomiska problem, men vi ser även behov av:
- ökade möjligheter att spara inarbetad arbetstid,
- att sporra företagen att spara i uppgång och spendera i svackor,
- utbildningskonton för de anställda att använda i en lågkonjunktur för att förbättra sin kompetens.
Dessa verktyg vill LO samla i ett så kallat strukturråd bestående av arbetsmarknadens parter och staten. Strukturrådet skulle få i uppgift att besluta i vilka lägen de olika verktygen ska användas.
Under förutsättning att LOs villkor uppfyllts och att lönebildningen fungerar kommer LO vara positiv till medlemskap i EMU.
Dock menar vi att EMU-frågan ska avgöras i en folkomröstning, så att alla medborgare får chansen att säga sitt. Inför en sådan folkomröstning ska LO genomföra en bred informationsinsats för att belysa för- och nackdelar ur ett fackligt perspektiv.
Oavsett frågan om Sveriges eventuella medlemskap i EMU kommer LO även fortsättningsvis arbeta för att det demokratiska inflytandet över den Europeiska centralbanken ska stärkas och att bekämpningen av arbetslösheten prioriteras i penningpolitiken.
Av Jonas Wall 02 apr 2001 13:43 |
Författare:
Jonas Wall
Publicerad: 02 apr 2001 13:43
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå