sourze.se

Ribban för killar är högre

Här i Umeå hade det ordnats en ungdomsmässa, den tar upp upp olika frågor om ungdomar och en av dem är jämställdhet. Hur är det med jämställdhet hos ungdomar?

Redan på dagis märkte man att tjejer och killar behandlades olika. Som tjej förväntades man sitta i ett hörn och leka med sina dockor och gosedjur. Killar däremot förväntasdes vara bråkiga, om killar slogs så var det inte så mycket med det för "såna är ju killar" ... eller?

Skulle två tjejer slåss skulle det var oacceptabelt, och det skulle bli ett himla väsen runt omkring det. På nåt sätt ligger ribban högre för killar, killar får göra mer innan någon reagerar.

På lågstadiet blev klyftan mellan killar och tjejer ännu större. Killar lekte våldsamma lekar som "Ninja Turtles", medan tjejer lekte med dockor. Det var inget vi valde, föräldrar valde det år oss, som i sin tur fått det från sin uppväxt och media.

När vi lekte pussleken så var det killarna som jagade flickorna. Flickorna skulle bara fjolla och fnittra. Varför blev det så?

Som tjej dömdes man mer efter utseendet, man var ett objekt. Som kille var det mer personligheten, man var mer populär om som kille om var var tuff och framåt.

Om en kille fjollade omkring fick han "mindre värde" i kompisarnas ögon på nåt sätt, för att det var som att han bytte ner sig, från kille till tjej. Det kan vara anledningen till att det är ett sånt stort förtryck mot bögar. För de anses ju vara feminina.

Om en tjej går runt i "killkläder", spelar fotboll och har en tuff attityd. Då är det mer accepterat.

På mellan och högstadiet så kanske tjejerna började läsa FRIDA, Veckorevyn med flera. I de tidningarna är kroppsfixeringen stor, mycket halvnaket visas. Kroppsidealen är väldigt orealistiska och ohälsosamma.

Idealen ser ut ungefär så här:
- Trådsmal midja
- Bautastora bröst
- Mycket längre än medellängden

Idealen för killar är inte lika klara och visas inte på samma sätt.

Vi läste för några dagar sedan om hur Hanna Ljungberg i en landslagsmatch i fotboll gjorde hat-trick. Artikeln om henne kunde man inte hitta på första sidan. Hade däremot FREDRIK Ljungberg gjort samma sak hade han garanterat varit på alla tidningars förstasidor och man hade kallat honom för ord som fantastisk och brilliant. Hanna kallades för måltjuv...

Om det nu är så att alla människor har lika värde, varför behandlas vi inte lika då?

Medförfattare: Maria Naredi


Om författaren

Författare:
Julia Thylin

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2001 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: