sourze.se

Att bita handen som föder oss del 2

Detta är ett bidrag i Sourze Kulturs kortfilmsmanustävling "Skriv dig hög" - filmsynopsis, som avgörs i dag den 15 mars.

Att bita handen som föder oss:

Alex´s röst VOICE OVER

Alla arbetar vi hårt för att lyckas, i alla de flesta av oss som har några mål över huvud taget. Vem som lyckas beror på viljan och vad man väljer att ha som mål. Självklart måste man ha lite tur också. Man måste reagera snabbt för det är bara de snabba som klarar sig. De långsamma är inte värda skit i den här branschen. De har bara tur om dem lyckas överleva. Så är det bara.

I vardagsrummet i en lägenhet sitter ett sällskap på 9 killar runt ett bord. Viktor tar en lina av en vit drog på ett cd-omslag. En 100 sedel används som snortrör. Martin pratar med några av de övriga och gestikulerar med armarna. Alex håller sin tjeckiska pistol i höger hand och kontrollerar den och vänder sig mot Ivan som sitter bredvid honom och säger något. Ivan svarar något och slänger i sig det sista av innehållet i glaset. Miro kommer in i rummet, gestikulerar att det är dags att åka iväg. Alla reser på sig och går mot hallen. Alex mobil ringer. På displayen visas Josephine. Alex svarar inte utan stänger av telefonen.
___

Musik UPP. Hård orgelmusik spelas. Dödsmässa Requiem.

Tre svårt skadeskjutna män som vi senare lär känna som Ricky, Andrei och Petri i 30 årsåldern kastas ned i en nygrävd grop i en skog. Medan jorden skyfflas ned i gropen över de skottskadade männen är det två av männen som fortfarande lever och är vid medvetande. Musik NED.
___

Mjuk soulfunkmusik spelas i bakgrunden. Ex. Nautilus Nuyorican Soul

Vi glider över hustaken i en förort. I fjärran ser vi ett höghus som vi närmar oss. I ett rum står Alex vid sin lilla hemmastudio och producerar musik. Han lyssnar på låten i sina hörlurar och dansar samtidigt.

Vi glider in till vardagsrummet. I en soffa sitter Josephine och läser i ett lägenhetsprospekt och räknar på sin kalkylator.

TELEFONSIGNAL. Josephine tittar ned på nummerpresentatören. Efter viss tvekan svarar hon i telefonen. En röst på tjeckiska hörs som frågar efter Alex. Det är Alex kusin Pavel som ringer. Hon går in med telefonen till Alex som fortfarande dansar och arbetar med sin produktion. När hon ropar till honom tar han av sig sina hörlurar. Musik NED. Josephine går fram till Alex och lämnar telefonen utan att säga något och går tillbaka till vardagsrummet och stänger dörren.

Alex sätter sig och börjar prata på tjeckiska. Samtalet handlar om en vapenleverans. Om när, var och hur nästa leverans ska ske. Alex ska hitta folk som tar riskerna vid leveransen.

Alex avslutar samtalet och går in till köket.

INT. KÖKET - DAG

Alex kommer in i köket. Josephine håller på att lägga ned matvaror i en mixer. Alex går fram till Josephine och kramar om henne och ger henne en puss på kinden. Josephine skjuter bort Alex.

Josephine
Jag är trött på alla dessa skumma människor som ringer. Jag känner mig obekväm varje gång telefonen ringer. Jag orkar inte ha det på det här sättet längre, jag spyr på det. Förstår du? Du måste sluta med din skit!

Alex
Jag pratade ju med Pavel ju. Hur många gånger har jag hört det här? Det är ju inte bara något man slutar med hursomhelst, det vet du. Ska jag bli lämnad ensam utan något skyddsnät därute, eller? Hur skulle du må bra av det? Självklart vill jag börja jobba som ljudproducent, det vore skitkul att få jobba med musik.

Josephine
Ja du har ju några kontakter, utnyttja det!

Alex
Visst, men hur tycker du att jag ska förklara för Miro att jag vill syssla musik istället för att hjälpa honom?

Josephine
Jag mår inte bra av att veta att största delen av hushållskassan består av smutsiga pengar. Jag känner mig själv smutsig när jag tar i pengarna! Det skulle vara så skönt om du får ett jobb snart och att mitt företag ska börja rulla så att vi kan flytta in till stan som vi har planerat länge nu. Jag pallar inte med flera hotfulla samtal! Miro måste väl förstå att du är ju för fan 25 år och det börjar bli dags att ta tag i sitt liv på allvar och sluta leka!

Alex svarar
Leka? Det är bäst att du vaknar upp nu. Tror du verkligen på att Miro skulle lyssna på det? Hur tror du att han skulle reagera? Vi kommer aldrig att kunna få den där lägenheten utan mina affärer, det vet du. En annan anledning till att jag inte bara kan sluta är att vi inte skulle ha något att leva av. Det tar ju ett tag innan dina kläder börjar sälja. Det skulle innebära att bita handen som föder oss om jag skulle sluta. Vill du helt plötsligt börja leva som en luffare? Jag tänker inte göra det!

Under grälet visas själva presentationen till filmen: Den visar två människors vilja att uppnå sina drömmar samt svårigheterna att lämna ett liv utanför lagens ramar och starta ett nytt.

Josephine
Du fattar visst ingenting? Det är inte pengar det handlar om. Jag vill leva tryggt så att vi kanske kan bilda en familj i framtiden men det är uteslutet om det här fortsätter! Hur länge ska du låta dig styras av Miro egentligen?

Alex
Men du är ju så duktig gumman! Du verkar ju ha lösningar för allt! Men vem var det som brukade pudra i näsan för några år sedan?
Alex får panik då familjesamtalen dyker upp.

Josephine Skriker
Ibland är du så jäkla vidrig! Dra åt helvete!

Josephine knuffar till Alex och går gråtande iväg mot sovrummet. Ljudet av när Josephine slänger igen sovrumsdörren ekar i hela lägenheten.

Alex tar telefonen med höger hand, går mot sitt rum och ringer till Miro.
___

TELEFONSIGNAL. Miro och Viktor sitter i en svart bil. Miro sitter vid förarplatsen och Viktor i baksätet. Miro frågar Viktor vad han vill uträtta här i livet? Viktor hinner inte svara innan Miro har svarat i telefonen.

Samtalet VOICE OVER.

Miro frågar om hur Alex mår. Alex svarar bara att det är lite strul med Josephine och att han inte vill prata om det.
Miro berättar att Ivan är inne på biljardhallen för att prata med en kille som håller på att prata en massa skit.

Ivan är inne på en biljardhall och går förbi ett köställ och sliter åt sig en biljardkö. Han stormar fram till ett bord där tre 20- åriga killar spelar biljard. Innan killarna hinner upptäcka Ivan drämmer han till en av killarna över huvudet med kön. Kön går i bitar och den knockade killen går i golvet. De andra två vågar inte komma till undsättning för sin mosade kompis. Ivan skriker till den golvade killen att han ska lära sig att hålla käften. Om han syndar igen så kommer han inte att kunna gå. Ivan lämnar biljardhallen. Killarna rör sig inte ur fläcken.
___

Miro och Viktor sitter i bilen och Miro pratar med Alex när Ivan närmar sig bilen med hög adrenalinpump. Miro säger åt Alex att komma över till Ivan och avslutar samtalet. Ivan kommer in i bilen och sätter sig i passagerarsätet berättar att allt är fixat. Viktor pratar nedvärderande om den nedslagne. Miro startar bilen och de åker iväg. Miro berättar att han pratat med Alex och att han har grälat med Josephine igen. Ivan säger att han faktiskt förstår att Alex står ut med Josephines gnäll och skrattar lite. Ivan tycker att hon är den bästa tjej Alex har haft på länge. Miro skrattar lite och instämmer. Viktor skrattar mer av skadeglädje.
___

Alex är inne i sitt rum. Han öppnar en av lådorna med höger hand och tar fram sina två pistoler som sitter i hölster, en större och en mindre. Han tittar på pistolerna och drar en suck innan han lyfter upp dem. Musik UPP. Musik med tunga släpande trumtakter Ex. Kick in the door med The Notorious B.I.G. Alex går mot ytterdörren, går ut och stänger den. Han öppnar hissdörren, går in och åker ned.
___

Musik FORTSÄTTER.
Miro, Alex, Viktor och Martin åker hiss. När hissen kommer ned till entréplan öppnar Miro hissdörren och killarna går ut ur hissen och ut ur hyreshuset. Killarna går mot bilparkeringen. När de närmar sig bilen tar Miro fram sina bilnycklar och larmar av. Killarna sätter sig i bilen. Ivan och resten av gänget kommer ut ur huset och går mot Ivans bil. Alex sitter fram medan Viktor och Martin sitter bak. Alex och Ivan gör tecken åt varandra när Ivan passerar. Miro sätter in nycklarna, startar bilen och åker iväg från förorten in mot stan. Strax efter kommer Ivans bil.
Miro´s bil
Alex går igenom grälet med Josephine i huvudet. Musik NED när dialogen startar.

Martin berättar att han såg en sjuk grej på tv som handlade om något svenneband som var på någon ö i västindien. Han väntade bara på att få se en galen Rasta dyka upp i rutan med ett gammalt flintlåsgevär och blästra sönder fjollan med blonderat hår. Ja där är det gatlopp för bögar säger Viktor. Viktor ber Alex berätta om något Ivan tyckt varit roligt om Shabba Ranks. Alex är inte särskilt intresserad av att berätta. Han ger med sig efter både Viktor och Martins önskan om att få höra. Alex berättar om när Shabba Ranks får en fråga i en intervju om hans ställning till att George Michel tänkt köpa hus på Jamaica. Efter en stunds tystnad svarar Shabba: "If a battyboy comes into your backyard you murder them". Viktor svarar puttin all dem battyboys in a casket seen och skrattar och får med sig Martin i skrattet. Alex är inte lika road. Han tänker på grälet i köket med Josephine igen.
Ivans bil
Ivan upptäcker en civil polisbil och killarna i bilen utrycker sitt hat mot poliser. Ivan väljer en annan väg och kör iväg med hög fart och polisen följer efter.
Miro´s bil
Killarna ställer sig först frågande till varför Ivan svänger men när de ser den efterföljande bilen säger Viktor att det är den nya civ´aren.
Miro menar att Viktor och Martin bara håller på med sitt jävla fnitter. Och du verkar vara någon helt annanstans säger han till Alex. Det är allvar nu. Kommer du ihåg vad jag frågade dig tidigare idag Viktor? Vad var det undrar Martin. Miro ställer frågan till alla: Vad vill ni uträtta här i livet? Ingen svarar så Miro upprepar sin fråga. Viktor ger sig på ett försök till ett svar men blir avbruten av Miro. Miro börjar beskriva Abraham Maslow´s tes om att människor motiveras efter vilket behov som är styrande och att man kan rangordna dessa olika behov. Miro fortsätter att förklara Maslows behovstrappa ur Viktor och Martins behovsperspektiv. Alex tar upp sin mobil och ringer Erdal och berättar att "Vi är på väg" och lägger på. Miro tittar på Alex och frågar om han fattar vad han menar. Alex svarar att han fattar men frågan är om lillkillarna gör det. Miro ber Alex att fortsätta förklara för dem. Alex tittar något besvärat på Miro och vänder sig sedan mot baksätet och börjar berätta. Enligt Maslow strävar vi människor efter att klättra uppåt i trappan, var vi än befinner oss. Om vi inte ges utrymme för detta blir vi apatiska och till och med fysiskt sjuka. Alla har vi olika lätt eller svårt att tillfredställa dessa behov men vi motiveras alltid av vårt lägst tillfredställda behov.

INT. Miro´s bil- NATT

Miro

Just, det, bra. Det handlar om när och hur man vill avancera i leden. Det är inte samma sak nu som när ni var 15 år och snodde sin första bil eller slog någon på käften. Om man ska upp i den här branschen så måste man vara medveten om alla konsekvenserna. Nästan vilken luffare som helst som tagit en E ectacy kan skjuta någon när E´n börjar färga. Men klarar man konsekvenserna? Ens egen familj kan krossas brutalt. Ta den där snorungen som skickade i sig några E och sköt ihjäl Obrans lillebror. Vad vad det han hette?

Martin
Abiar hette han.

Miro
Okey, vad hände med honom då? Hela hans familj sköts och Abiar blev begravd levande!

Miro tar upp sin högra hand och gestikulerar med den medan han pratar vidare.

Miro
Ska ni ger er in i den här leken på allvar så tolereras det aldrig att man agerar som en fitta. Att vara ute och flasha på inneställen och ha en massa heta brudar är bara ytan. För att man ska ta sig upp och få respekt måste man ständigt skita ned sina händer!

Miro sätter båda händerna på ratten igen.

Miro
Vem ger respekt till en lekgangster? Då kan jag lova er att ni blir behandlade som bögar i Kingston! Jag kan definitivt inte ha en massa lekgangsters när jag jobbar för det här är nämligen mitt jobb! Jag går inte till något kontor varje dag utan det är det här som ger mat till mig, min son, min fru och min dotter. Och knullar ni upp något därute så betyder det att ni rövknullar mig och min familj och något sådant existerar inte! Förstår ni? Så lyd mitt råd. Om ni känner att ni inte är rätt man för jobbet så är det bättre för er egen hälsa och framför allt för er familjs hälsa att ni sysslar med något annat. Fattar ni?

Ett svagt jakande mummel hörs från baksätet.

Viktor till Alex
Kanske bäst att du slutar då.

Alex vänder sig om mot Viktor och stirrar in i hans ögon.

Alex till Viktor
sluta vaddå? Sluta träffa din mamma eller vad?

Viktor tappar sitt flin och lutar sig tillbaka i sätet.
Vem vet snart får du kanske en ny lillebrorsa, vad skulle du tycka om det?

Viktor mumlar något om bögjävel på jugoslaviska. Martin är tyst. Alex får en medhållande blick från Miro.
TELEFONSIGNAL. Alex svarar sin mobil och hör Ivan berätta att de har lyckats skaka av sig snuten nu och kan fortsätta med affärerna. Bra säger Alex. Samtalet avslutas och Alex berättar nyheterna för killarna.
___

Miro´s bil stannar framför bostadsrättshus. Alex vänder sig om mot Viktor och Martin och säger åt dom att ta fram väskan ur bakluckan. Viktor och Martin öppnar dörren och går ut. Miro frågar Alex om Erdal är killen som tränar på samma kampsportsklubb som Alex. Stämmer, säger Alex. Erdal har dessutom köpt cigaretter av mig i snart fem år. Skulle bara kolla säger Miro. Till sin pizzeria eller? Yes säger Alex. Miro vill att Alex ringer när de är klara som de kommit överens om. Lyssna, kolla så att vi inte blir knullade av någon jävla Donnie Brasco, okey? Visst, inga problem säger Alex och önskar Miro lycka till på sitt möte. Innan Alex går ut vänder han sig mot Miro igen och frågar varför han måste jobba med snorungarna så mycket och inte med Ivan. Miro svarar att Viktor och Martin har visat prov på fysisk styrka. Nu är det dags att Viktor och Martin får lära sig hur man använder hjärnan också. Snart ska dem över till Ivan för att se hur elaka dem är. Gnäller du eller? Du är ju gruppchef kan man säga. Allt är lugnt säger Alex och stänger bildörren. Miro åker iväg. Genom förarrutan på en parkerad bil ser vi Miro åka förbi och att killarna går in genom porten.

Fortsättning i del 3.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2001 16:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: