sourze.se

Att bita handen som föder oss del 1

Detta är ett bidrag i Sourze Kulturs kortfilmsmanustävling "Skriv dig hög" - filmsynopsis, som avgörs i dag den 15 mars.

Kort presentation:

Filmens syfte: "Att bita handen som föder oss" skall ge en skildring av vägen till en människas beslut att försöka styra sin framtid från tung kriminalitet till en verksamhet inom en gråzon istället.

Med filmen vill jag försöka att ge ett avskräckande exempel på baksidan av att leva ett liv utanför lagens ramar. Jag vill även visa att de flesta människor oavsett bakgrund kommer till ett skede i livet då ens historia kommer ikapp ens samvete och vi börjar komma i mental obalans. Alla söker vi efter att bli en bättre människa. På vilket sätt blir man en bättre människa och vad är det som får oss att göra rätt eller fel? Till vilket pris blir vi bättre människor?

Filmen är ett drama där själva huvudkonflikten aldrig löses utan den lever vidare. Uppgörelsen löser den fysiska konflikten för stunden medan huvudrollskaraktärens mentala konflikt lever vidare. Filmen ska skildra en händelse i en grym verklighet som få känner igen och få får uppleva. Det är främst agerandet och dialogen som är det drivande i handlingen.

Alex huvudroll är en 25 årig kille som är född och uppvuxen i förorten. Han och hans bästa kompis Ivan 25 har ständigt sökt efter spänning på olika sätt. Ivan är en snäll kille men har ett hemskt temperament. Alex är något lugnare men även han har sina mörka sidor. Alex är en kontrollmänniska. Han smälter lätt in i nya miljöer och har inga större problem att handskas med människor. Han är lugn och metodisk. Av den anledningen ser ledaren Miro 30 honom som en värdefull tillgång för verksamheten. Alex har utmärkt kontakt med sin tjeckiska kusin Pavel 32 som de har inlett samarbete med. Miro ger ansvaret till Alex att inskola Viktor 23 och Martin 22 till att lära dem praktisk brottslig affärskunskap. Alex ser detta som ett slöseri med energi för honom. Han tycker att killarna är dryga och oproffsiga killar med dålig attityd som pratar för mycket. Viktor och Martin är de enda personer som inte kommer riktigt överens med Alex. Erdal 24 är en kompis som Alex tränar kampsport med. De är goda vänner sedan många år tillbaka. Simon 22 är kompis till Erdal men Alex känner inte honom. Därför är han något misstänksam mot honom trots att han litar på Erdals omdöme.
Josephine 23 är Alex´s flickvän. Hon är en snygg och smart tjej med sunda värderingar för hur hon vill leva ett bra/ärligt liv. Hon är Alexs största och viktigaste energikälla. Hon är även hans första tjej som ogillar hans kriminalitet men tvingas se mellan fingrarna för att de ska behålla sin relation. Men nu börjar hon tröttna på det för hon vill leva utan en hotbild över sig. Alex tvingas att ljuga och undanhålla sanningen för henne när hon med jämna mellanrum frågar ut honom om den kriminella verksamheten. Innerst inne är han livrädd för att hon ska lämna honom. Tanken som maler i hans huvud är rädslan för att konsekvenserna av hans kriminella verksamhet ska slå på människorna som står honom närmast. Ricky, Andrei och Petri 30 är fiender till Miros verksamhet som är okända för Alex.

Fortsätting i del 2.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2001 15:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: