sourze.se

Jag feltolkar inte historien

Man kan mycket väl dra paralleller mellan Förintelsen och staten Israels terror mot palestinierna, bara man tar av sig de politiska skygglapparna.

Jag är fullt medveten om att det anses vara politiskt inkorrekt att dra paralleller mellan konflikten i Israel och nazisternas Förintelse, just därför dristar jag mig till att göra det.

Jag ser klara paralleller i judarnas syn på araber och nazisternas syn på judar. Jag har själv diskuterat frågan med judar och blivit skrämd av deras oresonligt rasistiska syn på araber.

Att jag skulle ha feltolkat historien kan jag inte hålla med om med mindre än att man upphöjer Förintelsen från en avskyvärd historisk händelse till en religiös dogm fristående från historien. I Tredje Riket började man också med mindre trakasserier innan man fullt ut genomdrev den slutgiltiga lösningen.

Hade det religiösa Shass-partiet och ultranationalisterna ensamma fått bestämma i Knesset så hade man nog förintat den palestinska befolkningen i Israel på samma sätt som nazisterna förintade judarna.

Det gläder mig dock att Jonas Malmborg inser att staten Israels attityd mot palestinierna är, som han skriver, på många sätt avskyvärd. Tyvärr delas inte denna uppfattning av den nuvarande socialdemokratiska regeringen i Sverige som verkar ha lagt sig platt för israelernas imperialistiska drömmar om ett Stor-Israel rensat från palestinier. Kritiken mot Israel är idag från svenskt håll mycket återhållsam för att inte säga obefintlig. Här hemma är det idag Per Ahlmark som anger tonen för vad vi ska tycka om Israel.


Om författaren

Författare:
Torsten Bodekull

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2001 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: