sourze.se

Dokumentärfoto på Louisiana

Louisianas nya utställning om dokumentärfotografi går mycket bra. Söndagen den 10 februari fick folk köa för att se bilderna.

Mest uppmärksamhet drog krigsbilder från den moderna tidens krig. Längs väggar med bilder av Gulfkriget och krigen i det forna Jugoslavien vaggade publiken långsamt förbi. Stämningen var tryckt och en och annan grät. Bilder av döda människor är starka och varningsskyltar satt uppe runt den delen av utställningen.

Bakom bilderna står bildbyrån Magnum som är den idag mest erkända byrån av dokumentär fotografi. Magnum grundades av bland andra den välkända dokumentärfotografen Henri Cartier-Bresson.

- Bresson var grym. Han lyckades befinna sig på rätt ställe i rätt tid. Och då menar jag 1/250-dels sekund, säger Katarina Björk.

Katarina har tidigare gått på fotohögskolan i Göteborg och hon har vigt söndagen till ett besök på Louisiana. Hon tycker det är kul att fundera kring hantverket bakom bilderna och se den kvalitet riktiga kopior ger.

- Kvaliteten blir tydligt när man ser på bilderna som fotograf, förklarar Katarina.

Trängseln på museet är jobbig, men Katarina tycker det är roligt att dokumentärfotografin får en sådan uppmärksamhet. Traditionellt är bilden en illustration till texten och hamnar därmed i bakgrunden. Här på utställningen får bilden stå för sig själv.

- Vore intressant att göra reportage där man gör tvärt om, där texten får illustrera bilden, säger Katarina och funderar högt kring bildens användning i samhället innan hon tränger sig vidare bland folkhopen.

Magnum-gruppen är känd för mycket hög konstnärlig och hantverksmässig kvalitet och har idag 60 medlemmar. En av de senare medlemmarna och den ende svensken är Kent Klich. Klich är från början psykolog och har arbetat länge med utstötta barn i Latinamerika. På Louisiana är han representerad med bilder av barn som har AIDS. Ur en stor halvsuddig bild framträder ett glatt barnansikte som är fritt från sjukdomens plågor och deprimerande utsikter.

Det tidvis mycket tunga materialet balanserades av Louisianas mjuka miljö. Genom fönstren syntes lummiga gräsmattor, knotiga träd och Östersjöns vågor som slog in över stränderna. Folkmassan rörde sig vidare mot restaurangen där vilda barnskrik motade bort bilderna av AIDS-sjuka barn. Krig och elände var långt borta när besökarna trängdes för att köpa en fika.


Om författaren

Författare:
Nils Hannerz

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2001 14:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: