sourze.se

Djävla söndagsprivatiserare

I mitt ständiga utövande av den postjournalistiska metodens undersökande arrogans så tänkte jag nu göra upp med min marknadsekonomiska samtid.

Som en av dom som åtnjutit casinoekonomins fördelar så är det väl inte konstigt att just jag gör mig till språkrör för hela populasen och välkomnar den accelererande privatiseringen och avregleringen av offentliga instanser.

Jag tänker bland annat på lyckade omvandlingarna av Posten till det nu så högeffektiva Postwaffe och har redan noterat "5 confirmed kills" på City mail baser. Det förut så anonyma Trafiksäkerhetsverket är nu så militanta Trafiksekuritatesverket vars beskyddarverksamhet med medvetet livsfarliga vägar och deras kommande investeringar i landets bilverkstäder.

Den långsamma, debila och ångestbejakande tunnelbanan har under privat regi blivit dyrare men mer spännande att åka. Resenärerna erbjuds nu gratis ansiktsmassage och kotknackning för just dom som inte har pengar och betalat sin biljett. Under krav på högre lönsamhet så har helt enkelt Södersjukhuset bolagiseringsplaner nu uppdaterats. Lobbyverksamhet via media skall även leda till att debatten om dödshjälp kommer igång igen för att hålla sängarna kalla och kostnaderna nere.

På förlossningen så skall de nyuppsagda och lata barnmorskorna ersättas av konverterade pantomater för ölburkar under parollen "push to flush". Stockholm Stad planerar nu att sälja av lapplisornas verksamhet till ett anonymt IT bolag. Parkeringsvakterna övergår således till att bli tredubbelt så effektiva genom att bötfälla bilar med hjälp av streckkodsläsare som kan läsa sitt mål på 100m. Därefter skickas p-boten till syndarens mobiltelefon. Tjänsten rubriceras som WAP-Lisor.

Dessvärre går denna teknoekonomiska revolutionen alldeles för långsamt och i praktsvensk ankdammsfart. Jag kan till min förvåning notera att de som själva beslutat om en rad privatiseringar, nämligen Riksdagen, själv inte har föregått med gott exempel. Därför: Svenska Riksdagen AB.

Enorma summor kan dras in om åhörarläktarna byggs ut kraftigt och att besökarna mot högt inträde kan bevittna en lite mer marknadsmässig politik. Självklart skall det hela direkt sändas i den anrika Statstelevisionen som ett konkurrerande socialrealistiskt alternativ till det slapphetsbejakande "Gladiatorerna". De värsta scenerna säljs till Kanal 5 eller TV3 nyheterna. En retoraktiv fakturering till de tre baltstaterna för hanteringen och returneringen av alla bortsprungna balter skulle väl kunna stimulera statsskulden för att inte tala om de pengar man skulle kunna tjäna på att sälja Lappland till lapparna och sedan leasa ut Polisen AB och det börsnoterade Försvaret.

Utrikespolitiken skall självklart "Outsourcas" och läggas på entreprenad. Bolaget PolPower skall helt enkelt hålla seminarier och workshops för nyblivna stater om marknadsekonomins fördelar och "Swedish Know How". Ett återupplivat Albanien skulle exemplevis kunna lära sig hur man kringgår jobbiga exportbestämmelser för vapen till svartlistade länder samtidigt som man mäklar fred i ett annat land eller varför inte hur man i en öppen och frihetlig demokrati snyggt försätter en etisk grupp, vi kan säga kurder, i husarrest i månader utan grunder. Dotterbolaget Svenska Freds AB kan lära ut hur man kan sabba konkurrerande budgivares rykte.

Men med Riksdagen privatiserad så tar vi även kommunerna.
Med befintliga bredbands motorvägar så skall olika kommuner kopplas upp och invånarna skall erbjudas frivilligt tvångsdeltagande i en ny E-auktion där du mot högst budgivning kan ropa in den kommunalpolitik som passar just dig.

För att vi helt och hållet inte skall tappa kontakten med våra planekonomiska folkhemsrötter så måste det ju finnas ett par förlorare. I programmet "Vem vill bli proletär" så skalar Bengt Magnusson av dig dina tillgångar. Dessvärre kan vi inte ha mer än ett alternativ till detta bolag, då förfaller ju hela den fria marknaden.

Lite konkurrens begränsning har väl ingen dött av. Snacka bara med Telia... eller jänkarna och deras strafftullar på stål.

Hmm, är det en Tomahawk på väg mot mitt fönster? Oops, nu börjar jag igen.

Stefan. Som ni fattar Ironisk.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2001 17:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: