sourze.se

Satsa på skolan!

Nya siffror från Skolverket visar att fler grundskoleelever än någonsin i Sverige inte får godkända betyg i ett eller flera ämnen.

För närvarande rör det sig i vårt land om hela 24 procent. Redan 1998 var Skolverket djupt bekymrat över att 20 procent saknade godkända betyg i alla ämnen.

Allt sämre

Det är dessvärre allt färre elever som har godkända betyg i de tre ämnen - svenska, engelska och matematik - som krävs för att komma in på ett nationellt program på gymnasiet. Nu är det bara 89 procent i landet. Även ämne för ämne har resultatet i hela riket försämrats. I matematik var det 6,8 procent som inte nådde målen, jämfört med 6,0 procent året innan. Enligt det nationella provet är det dock hela 16 procent av eleverna som inte når målen i matematik.

Orsak och verkan

Att resultaten blir som de blir är inte mycket att undra över. Lärarna måste få högre löner och drägliga arbetsvillkor. En lärarlegimitation måste införas för att visa att det krävs utbildning för att vara lärare. Svenska skolbarn har kortare undervisningstid än något annat industrialiserat land.

Detta vill Folkpartiet

Folkpartiet vill att skolstarten sker vid sex års ålder. Varje barn ska få nå målen i sin takt i stället för att, som i dag, alla ska behöva läsa alla ämnen lika länge. Att gruppera elever utifrån intressen och kunskapsnivå måste göras möjligt. Speciallärare måste åter utbildas så att elever kan få den hjälp de behöver. Det misslyckade så kallade individuella programmet måste läggas ner och resurserna i stället föras över till grundskolan. Det är där, inte på gymnasiet, som eleverna ska lära sig det mest grundläggande - att läsa, skriva och räkna.

Vad gör regeringen?

Regeringen har inte vidtagit några åtgärder för att förbättra svensk skola - förutom att ge skolan mer pengar. Detta är gott i sig, men det behövs mycket mer för att komma tillrätta med problemen. Inom några år saknas 21 000 lärare i landet. Situationen är allvarlig och kraftfulla åtgärder erfordras. Folkpartiet är berett att prioritera skolan och återskapa en hög kvalitet.


Om författaren

Författare:
Sewon Ekberg

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2001 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: