sourze.se

Pensionsförsäkringar enligt Lorry

Försäkringsbolagen har kommit ett bra sätt att spara på: Ge pensionssparande kvinnor mindre pengar! Läs hur det gick till...

Scen: Ett rum på Patentverket.
I rollerna:
En farbror på Patentverket, med termos
En uppfinnare från Sundbyberg, med AIK-halsduk.

Det knackar på dörren
- Kom in!
- Hej!
- Hej.
- Jo, jag har tänkt på en grej.
- Jaha, vad då för något?
- Jo, det är ju så synd om försäkringsbolagen, för dom måste betala ut så mycket pensionspengar hela tiden till killar och tjejer som har pensionsförsäkring, och då har jag kommit på hur man ska lösa det!

- Jaha, hur då?
- Jo, tjejer och killar lever ju olika länge, i genomsnitt, och det är ju orättvist. Så då ger man tjejerna lite mindre pengar när dom ska få pengar från sin pensionsförsäkring, och så behöver inte försäkringsbolagen och bankerna betala ut så mycket pensionspengar.
- Nu förstår jag nog inte riktigt...
- Jo, för om man räknar ihop alla pengar som alla tjejer får tillsammans, då får ju tjejerna MER pengar tillsammans än alla killar tillsammans, eftersom dom lever flera år längre än killarna. Men om killarna får mer pengar, så blir dom inte så ledsna för att dom inte kommer leva lika länge som sina fruar.

- Men hur ledsna blir alla killar tillsammans för att dom tillsammans, efter att dom har dött, har fått mindre pengar än tjejerna tillsammans när tjejerna har dött?
- Jag har räknat ut det.
- Ja, jag tänkte nästan det.
- Dom blir jätteledsna.

- Men när man dör finns man ju inte mer och då kan man ju inte tycka att det är orättvist att någon annan fortfarande lever och får mer pengar sammanlagt än en själv?
- Joo, men sen när killarna är döda kommer dom ju till himlen, och då när dom är där och har det tråkigt utan sina fruar, kan dom ändå tycka att det var rätt okej att dom inte levde lika länge, för dom fick lite mer pengar och fick ha lite roligare på slutet under dom sista åren i alla fall.

- Men tjejerna som fortsätter att leva har ju tråkigare under en längre tid om dom både lever längre och får mindre pengar?
- Jo men dom kan ju bygga nätverk med andra tjejer och så hjälper dom varandra och har det bra och roligt fast dom inte har några pengar. Dom är ju så tåliga dom små liven!

- Men om några kvinnor lever lika kort tid som män lever i genomsnitt, så får dom ändå mindre pengar, och om några män lever ovanligt länge så får dom massor med pengar, det blir ju orättvist då också ju?
- Jag har tänkt på det också! Om man ger kvinnorna mindre pengar, så blir dom tvungna att äta lite mindre och gå till doktorn lite mindre, och vips så lever dom lika kort tid som männen, i genomsnitt, och så är alla männen glada och alla är kompisar igen!

- Tänkte inte på det...

SLUT


Om författaren

Författare:
Eva Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2001 17:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: