sourze.se

Porrdebatten III - Inger Segelström

Inger Segelström är ordförande i socialdemokratiska kvinnoförbundet. Hon reagerade kraftigt när hon fick se Alexa Wolfs film Shocking truth och berättade att hon grät när hon såg filmen.

Strax efter debatten i Svart eller vitt hängde s-kvinnorna ut direktörerna för TV1000 och Canal plus med namn och bild på sin hemsida.

- Vi ville visa vilka personer som tjänar mycket pengar på det här, säger Inger Segelström.

Många gånger har Inger Segelström anklagats för moralisk panik, ett uttryck som uppstod för att beskriva motståndarna till 1960-talets hippierörelse.

- Jag upplevde aldrig att det handlade om moral. Alla brev jag fick visade mer på en folklig ilska. Det var droppen, efter alla våldsbrott från nazister, polismorden och de brutala gruppvåldtäkterna, säger Inger Segelström.

- De som diskuterades i Shocking truth-debatten var gang bang-scenerna där flera män har sex med en kvinna. I verkligheten var det minderåriga flickor som våldtogs av män i flock, som i Rissne eller Södertälje. Kamrater till pojkarna i Rissne sa att pojkarna brukar titta på porrfilm.

Sourze: Men kan man verkligen veta säkert att unga män inspireras till att begå våldtäkt av att se porrfilm?

- Hur vet vi att de inte blivit inspirerade? Vissa säger att de påverkas, andra att det inte går att styrka att de gör det. Det kommer en utredning om det.

- Och frågan är var killarna lär sig det här. I verkligheten förekommer bara gruppvåldtäkter på två ställen: i krig eller på bild, fortsätter Inger Segelström.

S-kvinnorna är inte emot porrfilmer utan vill få bort det de kallar "avarterna", alltså förråande och våldsam porr.
De som tog initiativet till att visa Shocking truth i riksdagen var inte s-kvinnorna utan Ewa Larsson från miljöpartiet och Kalle Larsson från vänsterpartiet, även om s-kvinnorna sedan syntes mer i debatten.

Sourze: Varför var inte s-kvinnorna med och tog initiativet från början?

- Vänsterpartiet och miljöpartiet var de som hade hört talas om filmen och tyckte den var viktig. Men i frågan om våldspornografi finns ingen partiskillnad, där har alltid alla partier samarbetat. Det som skiljer sig är snarare synen på vilka medel man ska använda för att nå målet.

Sourze: Vad gör ni nu?

- Vi tittar över lagstiftningen och jag kan tänka mig att det blir ett klarläggande i lagen. Kulturminister Marita Ulvskog och dåvarande justitieministern Laila Freivalds tillsatte en utredning för att se över vad som är förråande inom porren. Resultatet kommer under 2001.


Om författaren

Författare:
Ana Udovic

Om artikeln

Publicerad: 05 jan 2001 17:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: