Jämställdheten går framåt, men det går väldigt långsamt och sedan 2005 har utvecklingen planat ut. Med dagens takt kommer det att ta 80 år innan pappor tar ut lika mycket föräldraledighet som mammor – det visar TCO:s pappaindex som presenterades i veckan. För Sveriges feminister borde detta vara ännu en väckarklocka för att det är hög tid att modernisera, förkorta och individualisera föräldraförsäkringen.
Föräldraförsäkringens utformning bidrar starkt till att konservera en könssegregerad arbetsmarknad. Staten sätter normer genom systemets utformning, eftersom människor tar beslut inom de ramar som politiker har satt upp. När föräldraförsäkringen, som infördes för att underlätta kombinationen arbetsliv och barn, skapar strukturella problem i andra änden, måste staten också ta ansvar för att motverka dessa negativa effekter.
För de negativa effekterna påverkar såväl kvinnor som män, såväl föräldrar som barnlösa. För kvinnorna bidrar föräldraförsäkringens utformning starkt till att löner och pensioner släpar efter. Eftersom försäkringens konstruktion uppmuntrar till att kvinnor stannar hemma längre, just under de formativa åren i arbetslivet, är det inte förvånande att karriärmöjligheterna försämras. Den långa frånvaron – ett och ett halvt år – lockar arbetsgivare att tänka två gånger innan de anställer en ung kvinna som kan tänkas bli gravid. Detta ger upphov till systematisk diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden – oavsett om den enskilda kvinnan planerar att skaffa barn eller ej. Därför måste föräldraförsäkringen kortas. Ett första steg vore att de föräldradagar som inte har tagits ut när barnet fyller tre år fryser inne. På sikt bör föräldraförsäkringen, som i dag är 16 månader lång, kortas till ett år.
Förväntningarna på att kvinnan ska ta huvudansvaret för barn och hem leder också till att pappor, som vill vara hemma, diskrimineras på arbetsplatsen. En undersökning vid Göteborgs universitet av landets 250 största företag visade att en tredjedel av arbetsgivarna motarbetade mäns önskan att kombinera arbete och familj, och studier från Försäkringskassan visar att män, särskilt i mansdominerade yrken, upplever att de hamnar i en utsatt situation och förfördelas på arbetsplatsen när de vill vara föräldralediga.
Nationalekonomisk forskning från IFAU visar att varje månad en pappa är föräldraledig är bra för mammans löneutveckling. För pappor ligger den stora vinsten inte i lönekuvertet (mäns löneutveckling påverkas inte av pappaledighet) men däremot i förbättrad kontakt med barnen, och därmed även förbättrade chanser att få hel eller delad vårdnad vid en separation.
För oss liberaler är det viktigt att försäkringssystemen är individbaserade och tar hänsyn till att alla föräldrar är lika viktiga och har samma ansvar för sina barn. Vi omfamnar inte ett konservativt kärnfamiljsideal, utan vill ha en neutral lagstiftning med plats för alla familjekonstellationer. Redan i dag finns det familjer där fler vuxna än enbart det biologiska föräldraparet tar hand om barnet, och en modern föräldraförsäkring och familjerätt måste erkänna barnets rätt till alla sina föräldrar. Därför bör föräldraförsäkringen delas lika mellan vårdnadshavarna – och de bör kunna vara fler än två.
Av Linda Nordlund 01 apr 2014 23:24 |
Författare:
Linda Nordlund
Publicerad: 01 apr 2014 23:24
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå