sourze.se
Barack Obama (Foto: Elizabeth Cromwell BY CC 3.0)

Barack Obama (Foto: Elizabeth Cromwell BY CC 3.0) 

Barack Obama vid mitt köksbord

"Borta är för en stund alla journalisters vinklingar och cyniska antaganden. Kvar är bara världens mäktigaste person, som verkar ha all tid på sig i världen att låta varje ord vägas på en brevvåg innan det passerar läpparna. Ingen avbryter, han pratar så länge han vill, alla lyssnar."

Det var något speciellt med presskonferensen på Rosenbad i går, med Barack Obama och Fredrik Reinfeldt. Självklart lyssnade man som svensk extra noga när en amerikansk president för första gången ordentligt besöker Sverige, men om Obamas presskonferenser brukar vara så här borde man lyssna på dem oftare, för här kändes det som man fick en uppdatering direkt från källan om läget i världspolitiken. Noggrant, långsamt, eftertänksamt redogjorde Obama för sin uppfattning i de just nu mest aktuella internationella frågorna, främst syrienfrågan och den om NSA-avlyssningen.

”Låt mig packa upp den här frågan”, sade Obama till den amerikanska journalisten, som ställde frågan om hur presidenten ska agera i syrienfrågan efter kemattacken härom veckan. ”Det är inte jag som har dragit en röd linje, det är världssamfundet”, fortsatte Obama och syftade på att hela världen med undantag för fem, länder, däribland Syrien, har kommit överens om att inte använda kemiska stridsmedel i krig. ”Det var inte något som jag bara tog ur luften när jag vid en presskonferens förra året sade att vi kommer ändra vårt agerande om kemiska stridsmedel börjar användas i syrienkonflikten”, fortsatte Obama. Världssamfundet måste agera, menade Obama, om någon använder kemiska stridsmedel till att döda 400 oskyldiga barn och det är något världen har kommit överens om att göra. Och oavsett var det händer något i världen kommer världen att fråga ”Vad ska USA göra åt det”, menade Obama, ”och nu undrar man det om Syrien”.

Många som har uppfattat att USA närmar sig ett beslut om att agera själva mot Syrien, oavsett FN, säger att USA åtminstone måste låta FN:s vapeninspektörer få lämna sin rapport innan man går vidare. ”Men FN-inspektörernas rapport kommer bara att berätta om det har använts kemiska stridmedel eller inte”, menade Obama. ”Det är inte deras uppdrag att ta reda på vem som har använd dem”, fortsatte presidenten. ”Men vi har information som säger att de raketer som användes i sammanhanget kom från Assakontrollerade områden och skickades mot områden där oppositionen har fästen. ”Och jag har självklart inget intresse av att upprepa misstaget från 2003 när felaktig ’intelligence’ fick oss att tro att det fanns massförstörelsevapen i Irak”, sade Obama.

Om NSA-avlyssningen menade Obama att det kan vara så att den tekniska utvecklingen på kommunikationsområdet har gjort det möjligt att överskrida vad man borde göra och att lagstiftningen inte har hunnit med tekniken i det avseendet. ”Men det är inte så att vi snokar i era mail” utan arbetet går ut på att motverka främst terrorism, menade han.

Det är intressant att ta till sig sådan här information helt utan tolkning från någon, att höra USA:s president förklara hur han tänker, som om han satt vid mitt köksbord. Det var i alla fall känslan när man hörde honom. Borta är för en stund alla journalisters vinklingar och cyniska antaganden. Kvar är bara världens mäktigaste person, som verkar ha all tid på sig i världen att låta varje ord vägas på en brevvåg innan det passerar läpparna. Ingen avbryter, han pratar så länge han vill, alla lyssnar. Tänk om någon kunde organisera en sådan session inför nästa svenska riksdagsval. Ingen tittar på klockan, ingen avbryter. Det vore intressant.

Jo, det var någon otålig person i SVT-studion som inte kunde hålla sig från att som första kommentar beklaga sig över hur långa svar Obama gav på de fyra frågor som ställdes. Den personen tycker nog att det skulle vara mycket intressantare att få lyssna på sig själv, än på när världens mäktigaste person analyserar de viktigaste världsfrågorna.

Jag saknade dock en särskild fråga, som jag gärna hade hört Obama lägga en kvart på att förklara: drönarfrågan. Visst, jag kan gissa vad han skulle säga, att han skulle försvara dem med att av alla sätt att hantera terrorism, varav alla är dåliga, ändå användningen av drönarna är det minst dåliga. Men jag hade vela höra honom säga även det, ”vid mitt köksbord”, så att jag ytterligare kunde förstå lite av hur mycket svårare det är att vara USA:s president än man kan tro när man slänger ur sig rappa kommentarer över lunchbordet med kompisarna.
 


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2013 10:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: