sourze.se
Fredrik Reinfeldt (Foto: News Øresund - Thea Wiborg)

Fredrik Reinfeldt (Foto: News Øresund - Thea Wiborg) 

Rutinerade Reinfeldt blev lite för tråkig

Att använda McDonalds senaste reklamkampanj och läsa högt ur den, ger inget gott intryck. Det hade jag nog inte tyckt ens om jag var moderat själv.

Onsdag! Strålande solsken! Mer folk än nånsin! Nasseslagsmål! Och McDonalds... jag menar, Moderaternas dag. Vår statsminister intog scenen med pondus och självsäkra steg och möttes av en talkör som skanderade ”Sosse eller moderat, samma gamla Sverigehat” eller något liknande. Ah, Svenskarnas parti är ju alltid en frisk fläkt. Reinfeldt bemötte det hela väldigt bra dock och Säpo sa åt grabbsen att dra nånstans.

Någon annan hade säkert kommit av sig av en sådan grej, men inte Reinfeldt. Han är rutinerad, och fattas bara när han ändå styr vårt land. Och ärligt talat, det var en bättre inledning än det som kom efteråt när han berättade hur fin publiken var, och att det var han som hade bästa utsikten. Jag kan inte låta bli att kväljas lite av sånt. Men vad innehöll själva talet då? Tja, det handlade om jobb. Främst jobb till unga, människor mellan 15 och 24 år. Eller ”Den Sorten” som statsministern själv kallade dem. Han talade om risken att unga hamnar utanför arbetsmarknaden, om en utbredd attityd som säger ”du har inte haft ett jobb, då får du inget jobb”. Och ärligt talat, den känner nog de flesta igen.

Men vad är lösningen då? Jag är inte helt säker på att han hade några bra förslag på en lösning. Reinfeldt tog upp McDonalds som ett bra exempel för alla vet ju att ungdomar inte nödvändigtvis behöver schyssta arbetsvillkor. Nej, men seriöst: att använda "Donkens" senaste reklamkampanj, att läsa högt ur den, ger inget gott intryck. Det hade jag nog inte tyckt ens om jag var moderat själv.

Förutom att vi borde skicka alla arbetslösa ungdomar till McDonalds pratade också Reinfeldt om att unga ska kunna utbilda sig och arbeta samtidigt. Men låter inte det lite bekant? Har vi inte hört det förut – från sossarna? Var det inte till och med så att IF Metall, med Löfvén i spetsen, var först med att skriva ett sådant avtal..? Nå, jag kanske minns fel. För inte kan det väl vara så att Moderaterna tycker att något Socialdemokraterna har föreslagit kan vara positivt?

Sedan kom det som höjde iallafall MINA ögonbryn mest (förutom att Reinfeldt i en bisats tog upp vargfrågan och angående det så vill jag bara säga: LEAVE VARGARNA ALONE!) var att de nu föreslår att a-kasseavgiften ska... sänkas? Men hallå, varför höjde ni den från första början då?

Det fördes också ett resonemang om att det är dumt att kriga. Och ja, jag håller med. Kriga är liksom jätteonödigt och precis som Reinfeldt sa går det åt fanders med alla länder som varit inblandade i krig senaste hundra åren. Jag menar, se bara på Norge...

Nåväl, sedan kom statsministern till det som tycks engagera honom mest. Det som tänder en liten eld i hans ögon och väcker liv i hans annars ganska tråkiga utstrålning. Ja, ni gissar rätt: han pratade om Sverigedemokraterna. ”Det finns åtta partier som slåss om regeringsmakten. Och för att göra det extra komplicerat: ett av de åtta partierna ska inte få vara med.” och ”Vårt besked är: Ni ska inte få nåt inflytande” är meningar som troligtvis väckte blodsmak i munnen hos många Avpixlat-hangarounds. Men det är härligt att höra, om inte annat just för att det är kul att se lite glöd i Reinfeldt.

Och sen kom det såklart: gnället över att oppositionen inte har presenterat något regeringsförslag. Och nu blev plötsligt Reinfeldt lite raljerande i tonen. Till och med så att han använda ett tonläge som om han vände sig till små barn? Nä. Nä, det går nog inte hem ute i stugorna. Å andra sidan kändes stora delar av talet som att han riktade sig till redan övertygade MUF:are, inte till svenska folket.

All in all tyckte jag att talet var rätt... trist. Det var inte så mycket känslor, han lyckades aldrig riktigt få med sig publiken och skämten fick det att kännas som en misslyckad stand up-debut. Men jag erkänner, det tog sig och blev lite bättre mot slutet. Även om jag inte håller med i ungefär något han säger, så sa han det ändå bra.

Dagens garv: Inget. Vi har tyvärr en väldigt tråkig statsminister – eller så har han en väldigt tråkig talskrivare.

Dagens gäsp: Svenskarnas Parti.

Dagens applåd: När Reinfeldt kyligt väntar ut nassarnas skanderande och sedan säger ”Jag kommer till er senare”

Betyg: Två och en halv snobbtapirer som tyckte att talet passade mycket bra till årgångsvinet. (Tapirdesign: Kim Ahola)


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 04 jul 2013 10:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: