sourze.se
Hjalte Lagercrantz från PeaceWorks (Foto: Anny Berglin)

Hjalte Lagercrantz från PeaceWorks (Foto: Anny Berglin) 

"Kan du få den att stå?"

Tja, det känns ju som en relevant fråga i mer än en situation, men just idag är det PeaceWorks som ställer den och då handlar det om normkritik och rasism, i ett projekt med namnet ”Låt Stå”.

”Kan du få den att stå?”

Tja, det känns ju som en relevant fråga i mer än en situation, men just idag är det PeaceWorks som ställer den och då handlar det om normkritik och rasism , i ett projekt med namnet ”Låt Stå”. Jag har pratat lite med Hjalte Lagercrantz som arbetar på PeaceWorks, för att få lite klarhet i vad det egentligen är för något.

”Låt stå” är ett projekt, riktat mot Sveriges skolor, med utgångspunkten att rasism och antirasism är frågor som måste synliggöras och bli en aktiv del av skolarbetet. Projektet riktar sig främst mot lärare, av den enkla anledningen att de oftast är sämre på att se rasism jämfört med hur bra elever är på att uppfatta det. Många lärare vet knappt ens vad rasism är, kan ett skämt vara rasistiskt till exempel?

PeaceWorks ska i slutet av året ta fram ett material som är tänkt att komplettera lärares kunskaper om normkritik och rasism, för det är nämligen tänkt att det är lärare som ska sköta själva utbildandet. De kommer dock få stöttning via en jourtelefon och en hemsida där de kan få stöd, råd och diskutera med andra lärare såväl som med personer från PeaceWorks. Materialet är uppdelat i två moduler: Snack och Verkstad. Delen som kallas ”Snack” handlar om teori, medan ”Verkstad” går ut på hur man praktiserar antirasism. Det är ett treårigt projekt och man samarbetar med Mångkulturellt Centrum som bistår med forskning som utgör underlag för själva materialet.


”Vi hoppas att det ska bli en etablerad del av skolornas antirasistiska arbete”, avslutar Hjalte Lagercrantz vår lilla pratstund som vi har på en bänk bakom PeaceWorks tält. I själva tältet håller man under veckan en tävling i vem som kan bygga högst torn av små träbrickor. Det finns dock en liten twist i det hela: Den ena uppsättningen träbrickor är modifierad vilket gör den svårare att bygga med. Tanken är att det ska symbolisera att det för vissa i vårt samhälle är svårare att ”bygga sig upp” i samhället. Helt enkelt ett sätt att göra något ganska abstrakt, det vill säga rasistiska strukturer, till något konkret.

Jag tycker att projektet verkar ha stor potential och jag hoppas verkligen att det blir en självklar del i svensk skola att diskutera vad rasism egentligen är och att man på riktigt börjar arbeta antirasistiskt. För det är trots allt till stor del i skolorna som vår framtid formas. Och jag, och säkert många med mig, vill att den ska vara vara tolerant, öppen och modigt antirasistisk.
 


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 04 jul 2013 11:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: