sourze.se

Sverige är en skendemokrati

Att vår demokrati fungerar så dåligt beror främst på att journalisterna sviker sitt uppdrag. De ska stå på folkets sida mot makthavarna. Nu är det tvärtom. De står på makthavarnas sida, mot folket.

Massmedia kallas ju "tredje statsmakten". Dess uppgift är att granska de två andra; regeringen och riksdagen. Allt ska granskas och rapporteras opartiskt. Istället har man, bakom stängda dörrar, slutit en tyst överenskommelse, som går ut på att dölja invandringens nackdelar. Se "Lilla Saltsjöbadsavtalet".

En stor varning om att något är sjukt i vårt land är ju detta märkliga faktum att både högern och vänstern är rörande eniga om att vi ska ha en "generös invandring". Det är anmärkningsvärt eftersom högerpartier och vänsterpartier strävar mot helt olika idealsamhällen och båda kan inte nå fram till sina olika mål genom att vandra samma väg. Men ingen diskuterar detta. Det är helt tyst.

Man borde fråga sig vem som lurar vem och vilket samhälle vi är på väg till. Man borde fråga sig vilken politisk ideologi som vinner på att en ny stor underklass bildas i vårt tidigare så enhetliga samhälle. Är det vänstern som hoppas att de nya ska rösta på dem? Eller är det högern som, med de nya som verktyg, vill pressa ner de lägsta lönerna? Varför diskuteras inte detta?

Den som bara läser sin lokaltidning, kvällstidningarna och lyssnar på radions nyheter får inte veta hela sanningen. Det är ett tragiskt faktum, som det är tyst om i vanliga media.

För att få veta sanningen krävs att man själv har möjlighet att, med hjälp av datorn, leta på nätet. På sidor som Avpixlat och Exponerat kan man hitta det som andra döljer. Men för detta krävs att man har både tid och ork. Men alla har inte det när arbetsdagen är över. Det gör att många inte hinner eller orkar hålla sig informerade. Särskilt svårt har de dubbelarbetande småbarnsföräldrarna, som varje dag kämpar för att få "livspusslet" att gå ihop.

I en demokrati krävs att väljarna får en opartisk rapportering av verkligheten. Annars kan man inte rösta på det parti som verkligen står för de åsikter och värderingar som man själv har. Man kanske röstar på det parti som föräldrarna röstade på eller på det som man tror står för de egna värderingarna.

Därför haltar vår demokrati. Därför är den tyvärr bara en skendemokrati.

Monica Sunvard tidigare Bodling


Om författaren

Författare:
Monica Bodling

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: